Endesa detecta tres vegades més de connexions irregulars a Manresa que fa 5 anys

La companyia atribueix aquest creixement a la digitalització de la xarxa elèctrica i a la introducció de la intel·ligència artificial

Connexió irregular a la xarxa elèctrica
Connexió irregular a la xarxa elèctrica | Endesa
Redacció
09 de març del 2021
Actualitzat a les 15:44h
Endesa va detectar 251 connexions irregulars a la xarxa elèctrica a Manresa l'any 2020, que suposen un 286% més de les que va detectar el 2015, i un 356% més d'energia defraudada que llavors. En concret, al llarg de l'any passat l'energia defraudada a Manresa amb va ser de prop de 3,5 milions de kilowatts hora any, l'equivalent al consum mensual de més de 12.900 llars, segons els càlculs de la pròpia companyia.

La introducció de la intel·ligència artificial (IA) per al tractament de dades de consum a Endesa ha estat determinant per aquest creixement en la detecció de connexions irregulars. En només tres anys (2018-2020), la companyia ha detectat frau elèctric en una de cada dues inspeccions realitzades a tot l'Estat, una xifra que duplica els registres de l'any 2017, que és quan va començar a aplicar tècniques de machine learning (aprenentatge automàtic) i deep learning (aprenentatge profund) per a detectar pèrdues d'energia no tècniques.

La digitalització de la xarxa, el desplegament de sensors i la implantació dels comptadors intel·ligents fa que Endesa obtingui cada vegada més informació del funcionament dels equips de mesura i de la xarxa de mitjana i baixa tensió. D'aquesta manera, i mitjançant l'anàlisi de les dades, poden arribar a detectar desviacions i comportaments anòmals que ajuden a orientar les inspeccions de manera més eficient, així com a augmentar el percentatge de frau detectat.

17.600 connexions elèctriques irregulars a la demarcació de Barcelona

Durant el 2020 Endesa va detectar a la demarcació de Barcelona més de 17.600 casos de connexions irregulars, la qual cosa suposa un increment del 76% respecte fa 5 anys. I és que, al 2015, la xifra d'expedients oberts no arribava a 10.000. El motiu d'aquest increment es deu, en part, a l'èxit en la utilització de noves tecnologies i d'eines d'anàlisi massiu de dades, així com a la multiplicació, en els últims anys, dels mitjans per combatre el frau.

Al llarg de l'any passat l'energia defraudada a les comarques de Barcelona amb aquesta pràctica va arribar pràcticament als 248 milions de kilowatts hora any, l'equivalent al consum mensual de més de 918.000 llars.