Les alumnes d'arrelament i cures per a «sense papers» commemoren el 8 de Març

Estudiants del primer curs reglat d'arrelament de Manresa per a persones sense permís de residència fan un mural amb els seus pensaments sobre el Dia de la Dona

08 de març del 2021
Actualitzat a la 13:01h
Alumnes d'arrelament i cures a classe
Alumnes d'arrelament i cures a classe | Pere Fontanals
Alumnes del primer curs reglat de català i de cures per a persones sense permís de residència que es fa a Manresa van dedicar el passat divendres a treballar i composar un mural amb les seves reflexions sobre els drets de les dones coincidint amb la commemoració del 8 de Març.

El curs, que gestiona la Fundació EMI, però que es porta a terme a l'AVV del Barri Antic, consta de dos itineraris formatius reglats d'arrelament i d'arrelament i cures per a adults promoguts per l'Ajuntament de Manresa i subvencionats per la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania a través d'un Fons Social Europeu "per a la millora de l'ocupabilitat de persones estrangeres en risc de caure en la irregularitat sobrevinguda".

Tant la classe d'arrelament i cures, formada exclusivament per dones, com la de només arrelament, on tots són homes, van dedicar tot el divendres al matí a expressar els seus raonaments sobre la dona en llengua materna i després, traduir-les al català per omplir cartolines que després servirien per fer la composició final.

Els cursos són de quatre hores diàries i es fan de dimarts a divendres. La presidenta de l'AVV del Barri Antic, Anna Martínez, destaca dels alumnes que "són molt perseverants i participatius" i que "no falten mai a classe sinó és per una causa justificadíssima".

Aquesta és la primera vegada que aquest tipus de formació es porta a terme des de l'àmbit privat a Manresa i s'ha realitzat de forma excepcional degut a la situació derivada per la pandèmia del coronavirus.

El primer itinerari és el d'arrelament i té una durada de 120 hores. D'aquestes, 90 són per a l'aprenentatge de la llengua catalana, 15 per a coneixements laborals i 15 més per al coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic. Es faran quatre grups de 15 alumnes cadascun.

El segon itinerari fa l'arrelament a partir d'una formació en cures. La formació tractarà l'atenció centrada en les persones, les al·lèrgies alimentàries i les cures i higiene del pacient. Aquesta formació també té una durada de 120 hores, però a més, té 70 hores més de formació professionalitzadora i un mòdul de 40 hores més de pràctiques no laborals en un centre de treball. En aquest cas es faran dos grups de 15 persones, i el 90% mínim de les inscrites han de ser dones.