La formatgeria Gavarresa compleix un primer aniversari marcat per l'evolució de la pandèmia

Fa formatges de cabra, amb llet de Les Feixes, al Moianès, i de vaca, amb llet de l'Alt Urgell

Carles Badia obrant els formatges a la formatgeria Gavarresa
Carles Badia obrant els formatges a la formatgeria Gavarresa | Tamara Caudeli
Xevi Olivé
06 de març del 2021
Actualitzat a les 19:20h
Que les coses no sempre surten com nosaltres les planegem, això ja ho sabem. Que aquesta pandèmia i els consegüents confinaments han estat i encara són uns grans trastocadors de plans, això també cau pel seu propi pes. Malgrat tot, a vegades ens en sortim.

Aquest és el cas del la formatgeria Gavarresa, una nova formatgeria artesana que ha pogut superar el primer any de funcionament. I és que el Carles Badia ho tenia tot a punt per començar, per engegar la seva petita formatgeria, just abans del primer confinament.

A principis del 2020 ho tenia tot a punt. S'havia traspassat el bar que fins aleshores tenia a Manresa. Amb els diners del traspàs havia pogut condicionar l'espai. Els baixos de casa els seus avis, a Artés. On hi havia hagut porcs i conills ara hi han les modernes instal·lacions d'una petita formatgeria. 

Amb les obres enllestides, la idea del Carles Badia era anar a poc a poc. En una primera fase, anar compaginant la formatgeria amb la feina de cambrer, que li asseguraven uns ingressos fixes. Però, com molta d'altra gent del sector de l'hosteleria, es va quedar sense feina, d'un dia per l'altre. I sense ingressos.

Per una altra banda, a la formatgeria la feina se li va acumular. Ell s'havia compromès a comprar una petita partida de llet de cabra a Les Feixes, una granja del Moianès. Pocs litres, per anar començant, per allò d'a poc a poc i amb bona lletra. Però el confinament també va afectar aquesta granja. Els altres clients de Les Feixes, espantats, van deixar de comprar-li la llet. Però les cabres, alienes a tot l'enrenou, seguien menjant i produint, cada dia. "Carles, no et podries quedar tu tota llet?". I el Carles va dir que sí.
 

Prestatges amb formatges curant-se. Foto: Tamara Caudeli


D'aquesta manera, tot es va precipitar. El que havia de ser a poc a poc i amb bona lletra es va convertir en una feina de dilluns a diumenge. Set dies a la setmana, dotze hores cada dia. El que s'havia imaginat com un aprenentatge progressiu es va convertir en una cursa contra el rellotge. Una petita història de terror, però amb final feliç. La formatgeria funcionava, i els formatges fets amb la llet que no es venia es van poder vendre tots.

Formatges de cabra i de vaca

A dia d'avui, la formatgeria Gavarresa fa formatges de cabra i de vaca. Pels de cabra, va a buscar la llet de Les Feixes, al Moianès. I fa tres tipus de formatge: el Falçó, tendre, el Bla i el Comú. A més, partint del Falçó, fa un formatge per untar, amb herbes aromàtiques.

Fa també un formatge de vaca, el Cavagó, amb una llet que li porten un cop per setmana des de l'Alt Urgell. Llet crua de vaca ecològica de la raça parda brown Swiss d'Ecofranch.

On es poden trobar?

Des del mateix lloc web de la formatgeria Gavarresa es poden fer comandes dels seus formatges. També fa venda directa, a la formatgeria, els dimecres i divendres, a la tarda. Els seus productes es troben en algunes botigues d'Artés, de Moià i de Manresa.