Donació a l'Ajuntament de Manresa dels fons documentals d'Albert Torra i Ferrer

Els fons documental, fotogràfic i bibliogràfics ingressen a l'Arxiu Comarcal del Bages per a la seva preservació i difusió

dels fons documentals d'Albert Torra i Ferrer
dels fons documentals d'Albert Torra i Ferrer | AjM
Redacció
05 de març del 2021
Actualitzat a les 15:55h
L'alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i els germans i germanes Torra Puigdellívol - Ramon, Montserrat i Immaculada- han signat un contracte de cessió gratuïta dels fons documental d'Albert Torra i Ferrer, a favor de l'Ajuntament de Manresa, amb destí a l'Arxiu Comarcal del Bages. L'acte de signatura ha comptat també amb l'assistència de la regidora de Cultura, Anna Crespo Obiols; i el director de l'Arxiu Comarcal del Bages, Marc Torras Serra.

El fons d'arxiu objecte de la donació està format per documentació personal i familiar d'Albert Torra Ferrer (Manresa, 1916-2002), qui va reunir al llarg de la seva vida una àmplia i nombrosa documentació en suports diversos amb la finalitat de recuperar la història de Manresa i posar-la a l'abast de les persones i entitats interessades.

Els fons cedits comprenen documentació que inclou revistes, llibres, treballs escolars, programes, fotografies, premsa, col·leccions de revistes, material divers de la Impremta de Sant Josep, Llibreria Torra, Sala Ciutat i documents relacionats amb la guerra civil, entre altres. Els fons inclouen també documentació del pare d'Albert Torra Ferrer, Ramon Torra i Pujol (Cardona 1887-Manresa 1946).

En els fons destaquen 506 fotografies (negatius) dels anys 30 i 40 de caràcter familiar però també amb diverses fotografies de Manresa i del Bages. També s'hi inclouen revistes i impresos, molts d'ells fets a la impremta de Sant Josep, que han servit per a completar les col·leccions de premsa i d'impresos de l'Arxiu.

L'Ajuntament de Manresa i l'Arxiu Comarcal del Bages reconeixen el valor històric d'aquest fons documental i assumeixen conjuntament el compromís de fer difusió pública d'aquesta donació i afavorir les accions que s'escaiguin per tal de promoure el coneixement públic i facilitar la seva consulta.

Donacions com aquesta permeten créixer el patrimoni documental i la història de Manresa, alhora que incentiven la recuperació de la memòria històrica de la ciutat. La tasca de conservació d'aquests fons documentals que fan les persones amb sensibilitat per la història i el patrimoni comú unida a la tasca especialitzada de l'Arxiu, enriqueix enormement la ciutat.