Els insubmisos bagencs empresonats, protagonistes d'un documental que recorda el Moviment Antimilitarista

Editat pel recent creat Arxiu Documental de l'Esquerra Independentista de Manresa, el vídeo ha sortit a la llum coincidint amb el 20è aniversari de l'aprovació del decret-llei d'abolició del Servei Militar Obligatori

Jordi Pujol i Toni Francitorra, dos dels insumissos bagencs que van ser a la presó
Jordi Pujol i Toni Francitorra, dos dels insumissos bagencs que van ser a la presó | ADEIM
Redacció
04 de març del 2021
Actualitzat a les 22:59h
Àngel Parés, Jordi Pujol i Toni Francitorra van ser els tres insubmisos bagencs que van acabar a la presó per negar-se a fer el Servei Militar Obligatori. Amb la voluntat de recordar el seu pas per la presó i per homenatjar el Moviment Antimilitarista del Bages, l'Arxiu Documental de l'Esquerra Independentista de Manresa ha decidit editar un curt-documental amb el testimoni dels tres desertors. 

Sota el títol 30 anys dels empresonaments per insubmissió al Bages, l'audiovisual, que té una durada de disset minuts i que es pot veure a través del canal de Youtube de l'Arxiu, fa un repàs de les vivències dels protagonistes alhora que retrata la Manresa insubmisa dels anys 80 i 90 de la mà de Toni Casserres, històric militant de l'Esquerra Independentista i un dels impulsors del Moviment Antimilitarista a la comarca. 

El fet que el vídeo hagi sortit a la llum ara no és casual. La publicació coincideix amb els vint anys de l'aprovació del decret-llei que va permetre abolir el Servei Militar Obligatori a l'Estat espanyol. El Bages va ser una de les comarques més actives en el marc d'un dels moviments de desobediència civil antimilitarista més ampli i reeixit de l'Europa de finals del segle XX.


L'Arxiu: el nou espai que aglutina la història de l'Esquerra Independentista a la ciutat

A banda de la vessant commemorativa, el curt també pretén ser una carta de presentació de l'Arxiu Documental de l'Esquerra Independentista de Manresa. Aquest nou espai, que s'inaugura a la ciutat i que es troba a l'edifici del Batzac (plaça Gispert, 4), té com a objectiu recuperar i reivindicar la memòria dels moviments socials i de l'Esquerra Independentista a la capital bagenca, amb una gran presència històrica.

En aquest sentit, la tasca que durà a terme serà, d'una banda, recopilar tot aquell material relacionat amb els col·lectius en qüestió (cartells, octavetes, samarretes, retalls de premsa, arxius digitals, fotografies...), i de l'altra, visibilitzar el moviment a través d'actes commemoratius en diversos formats (exposicions, edició de documentals, xerrades...).

Tothom que vulgui seguir l'actualitat de l'Arxiu ho pot fer seguint el seu perfil d'Instagram i de Twitter (@arxiueimanresa). Així mateix, també disposa d'un correu electrònic per a totes aquelles persones que s'hi vulguin posar en contacte: [email protected]