L'Audiència Provincial jutjarà els tres guàrdies civils acusats de detenció il·legal l'1-O a Fonollosa

L'òrgan judicial ha estimat parcialment el recurs de la defensa contra el sobreseïment de la causa dictat pel Jutjat d'Instrucció número 2 de Manresa

Actuació de la Guàrdia Civil a Fonollosa l'1-O
Actuació de la Guàrdia Civil a Fonollosa l'1-O | Cedida
03 de març del 2021
Actualitzat a les 15:14h
L'Audiència Provincial de Barcelona ha tornat a corregir una decisió del Jutjat d'Instrucció número 2 de Manresa i jutjarà els tres guàrdies civils que durant el referèndum de l'1 d'octubre de 2017 van detenir un veí de Fonollosa de manera, presumptament, il·legal i que el jutjat manresà havia sobresegut. Els tres agents de la benemèrita s'enfronten a un delicte especialment greu que pot comportar penes de presó i inhabilitació. Cal tenir en compte que és l'única detenció que es va practicar l'1-O.

El mes de desembre de 2018, l'Audiència Provincial ja havia obligat al jutjat manresà a declarar com a investigats els tres guàrdies civils després que la magistrada els volgués fer declarar només com a testimonis. En la seva declaració, el juny de 2019, els guàrdies civils van reconèixer l'emmanillament del veí però ho van atribuir al fet que es trobava "molt alterat", una afirmació que es desmentia amb els vídeos aportats per la defensa. Un mes abans d'aquesta declaració, la Guàrdia Civil havia expedientat l'agent que havia practicat la detenció.

Ara quedarà conclosa la fase d'investigació i la jutgessa dictarà interlocutòria ordenant la continuació pels tràmits de procediment abreujat tot fixant els fets punibles com a resultat de la investigació i la identificació de les persones a les quals s'imputen.

Aleshores les parts personades presentaran escrits d'acusació i de defensa, i s'elevaran les actuacions a l'Audiència provincial que serà l'encarregada del judici


La causa podria arribar al Tribunal Europeu de Drets Humans

No obstant això, l'Audiència Provincial només ha estimat parcialment el recurs contra el sobreseïment de la causa, ja que no ha accedit a investigar les càrregues contra els lesionats, que era l'altra part del recurs de la defensa. 

La defensa dels lesionats, però, ja ha avisat que quan sigui el moment, elevaran el recurs al Tribunal Constitucional com a pas previ al Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH), on des del passat agost de 2020 ja es troba la causa de Castellgalí.