Aguilar de Segarra deixa clara la seva oposició als parcs eòlics amb una concentració històrica

Més de la meitat dels empadronats al poble traslladen als representants de la multinacional que no volen perdre el seu paisatge ni el seu patrimoni, al toc de cassoles i al crit de "fora, fora!"

L'alcalde d'Aguilar i representants de la multinacional entren a la reunió entre crits de protesta
L'alcalde d'Aguilar i representants de la multinacional entren a la reunió entre crits de protesta | Pere Fontanals
27 de febrer del 2021
Actualitzat a les 21:34h
"No ens havíem trobat mai amb això. No ens ho esperàvem", diu a l'alcalde d'Aguilar de Segarra, Pere Aliaguilla, un dels representants de la multinacional que vol instal·lar parcs eòlics al Bages, en la seva arribada al poble on es troba uns 150 veïns -en una població que no arriba als 300 habitants- armats amb pancartes i cassoles que els reben al crit de "Fora, fora!".

"Ho entendrà de seguida, acompanyi'm si us plau" els respon Aliaguilla portant-los al lateral de l'Ajuntament. "Veuen aquesta vall i aquesta serralada i veuen el castell?", els diu mostrant-los la vall de la Grevalosa, "doncs aquí és on vostès volen instal·lar-hi els molins". conclou abans de dirigir-se tots plegats al centre cívic d'Aguilar on tindrà lloc la reunió.

Uns 150 veïns, amb l'alcalde de Rajadell, Joan Carles Lluch, inclòs, un altre dels municipis afectats, estan actius a la porta del centre cívic, amb eines metàl·liques que no cessen en el seu xivarri, pancartes de Salvem Grevalosa serigrafiades per a l'ocasió, i un penetrable clam de protesta a mode imperatiu: "Fora, fora!".


Quan els representants de la multinacional han creuat discretament la multitud i han entrat al centre cívic, l'alcalde Aliaguilla torna a sortir i es dirigeix al poble: "L'oposició dels veïns i veïnes d'Aguilar de Segarra ja els ha quedat clara, i ara els quedarà clara l'oposició de l'Ajuntament". "A la reunió hi ha lloc per a dos o tres veïns que hi vulguin assistir", convida. Només un veí entra. "És un dels que hi està més en contra", comenten els que es queden a fora.

El passat mes de desembre la Generalitat va admetre a tràmit el projecte d'instal·lar dos parcs eòlics al Bages que afecten sobretot, Aguilar de Segarra i Castellfollit del Boix, però també, indirectament, Fonollosa i Rajadell. L'Ajuntament, amb el suport de la plataforma Salvem Grevalosa i altres plataformes del país que es troben en la mateixa situació, va presentar-hi al·legacions.

Aquest dissabte arribava al poble una consultoria en representació de la multinacional que els impulsa per reunir-se amb l'alcalde i representants de l'Ajuntament. El projecte, a més a més, també inclou la instal·lació d'una línia elèctrica d'alta tensió que hauria de creuar tot el Bages en direcció cap a l'àrea metropolitana.

La reunió ha durat uns tres quarts d'hora, i el representant de la multinacional, d'una empresa consultora, ha assegurat que recomanarà a l'empresa que no tiri endavant el projecte a la vista de l'oposició que ha aixecat.

Salvem Grevalosa

Salvem Grevalosa és una plataforma que s'oposa frontalment als projectes de centrals eòliques i línies d'alta tensió que es volen fer a la vall de la Grevalosa, a Aguilar de Segarra, una vall d'especial interès paisatgístic i patrimonial. La plataforma ha nascut per defensar l'ecologisme, el patrimoni històric, el benestar de les persones i la justícia social.

La plataforma denuncia el model de transició energètica que es vol imposar al territori. Aclareixen que estan d'acord amb les energies renovables, però exigeixen que també siguin sostenibles i no responguin a un model de "capitalisme d'amics i portes giratòries", on les "grans multinacionals i grans fortunes, principals responsables del canvi climàtic i de les desigualtats socials, se'ns imposen ara com la solució".
 

Reunió entre Ajuntament i multinacional al centre cívic. Foto: Pere Fontanals


Per això reivindiquen una planificació coherent per part de les administracions per fer una transició energètica ordenada i en la que no es perdi la biodiversitat del territori, una reducció i una millor eficiència del consum, polítiques per fomentar l'autoconsum i la sobirania energètica, la implantació d'energies renovables en zones antropitzades pròximes a les centrals de consum per evitar l'extrema electrificació del país, i les pèrdues d'energia pel transport i que l'energia que hagi d'aportar el territori parteixi d'iniciatives d'aquest. 

La plataforma Salvem Grevalosa recull signatures contra el projecte a través d'aquest formulari.