Manresa exposa la seva experiència en l'impuls de l'Agenda 2030 en una jornada de la Diputació

Al 2020, una quarantena de municipis han rebut suport de la Diputació per a l'aplicació local de l’Agenda 2030

Participació de Manresa a la jornada de la Diputació
Participació de Manresa a la jornada de la Diputació | AjM
Redacció
26 de febrer del 2021
Actualitzat a les 15:22h
La Diputació de Barcelona ha presentat aquest divendres al matí un paquet d'eines i recursos per facilitar la implementació dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 i fomentar la participació ciutadana als ens locals durant el 2021. L'escenari escollit ha estat la sessió virtual Governança local i Agenda 2030: un nou impuls transformador adreçada a personal electe i tècnics dels 311 municipis de la província de Barcelona, que ha inaugurat la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín; i que ha comptat amb una ponència institucional de la vicepresidenta quarta de Polítiques de Participació Agenda 2030 i ODS, Núria Parlon, sota el títol de Les polítiques locals com a motor de transformació.

En aquesta trobada, s'ha presentat el procés d'implementació de l'Agenda 2030 que estan duent a terme tres municipis que destaquen com a exemple de bones pràctiques: Mataró, Manresa i Zarautz, a Guipúscoa (la sessió es pot recuperar a través d'aquest enllaç). Des de l'Ajuntament de Manresa, s'està duent a terme un procés d'alineament de les polítiques municipals amb els 17 objectius que estableix l'Agenda 2030. A finals de 2018, es va redactar un primer document dels reptes dels ODS per al debat intern amb regidories i personal tècnic municipal, que va donar lloc a un segon document, en aquest cas ja adreçat al debat amb la ciutadania. Entre el 2019 i el 2020, l'Ajuntament de Manresa va dissenyar un procés de participació ciutadana, que amb la pandèmia es va acabar reconvertint en una enquesta ciutadana i també un taller virtual que va servir per presentar la situació de Manresa respecte de cada ODS (podeu trobar-ne més informació en aquest enllaç).

Durant la sessió, també s'ha donat a conèixer la nova Guia pràctica per elaborar l'Agenda 2030 Local elaborada per la Diputació, així com una desena de recursos econòmics, materials i tècnics adreçats als municipis integrats dins de l'instrument de cooperació local propi de la corporació, el Catàleg de Serveis de la Xarxa de Govern Local. A través del suport actiu als ens locals de la demarcació de Barcelona en la implantació de l'Agenda 2030 i les polítiques de participació ciutadana, la Diputació de Barcelona consolida el seu paper com a referent en la implementació de polítiques públiques innovadores al territori que permetin avançar cap a un nou marc més sostenible econòmicament, socialment i ambientalment.