Les Aamas denuncien la «desprotecció» institucional de les víctimes de violència masclista

Exigeixen la posada en marxa immediata d'un servei d'urgència per a l'atenció a les violències de gènere fora de l'horari d'oficina

Redacció
24 de febrer del 2021
Actualitzat el 26 de febrer a les 16:12h
L'Assemblea d'Afectades pel Masclisme i el Patriarcat de Manresa (Aamas) denuncia la resposta "totalment insuficient, lenta i poc curosa" que va tenir el circuit de protecció a la víctima de violència domèstica que va patir dissabte passat a la matinada una dona que havia estat víctima "d'una agressió brutal" per part de la seva ex-parella a Manresa.

La víctima, que va passar per Sant Joan de Déu per obtenir informe mèdic de lesions i que tenia marques "evidents" en el cos de ser agredida, va ser atesa pels Mossos d'Esquadra que li van recollir la denúncia i li van aplicar el test d'avaluació de risc per violència domèstica (RVD) que, segons el cos policial, no va sortir massa alt.

"El problema és que el resultat de l'indicador ha de ser valorat per persones amb formació específica sobre violències masclistes", expliquen des d'Aamas, com el servei GAV dels Mossos d'Esquadra, que, no obstant, fa horari d'oficina, i per la nit o en cap de setmana queda a valoració d'agents que no són experts en la problemàtica. "Si la víctima no conviu amb l'agressor, com és el cas, la puntuació baixa, però si els agents no aconsegueixen detenir l'agressor, el risc és igualment imminent", raonen. Tot i la denúncia, els Mossos no van detenir el presumpte agressor "perquè no el vàrem localitzar", segons apunten fonts policials.

Un altre punt de discòrdia entre la versió policial i la de l'associació feminista és sobre l'oferiment de l'alberg que la Policia Local té a l'atenció de les víctimes d'aquests casos. Segons els Mossos d'Esquadra van oferir a la víctima passar-hi la nit i ho va rebutjar, i segons Aamas, van ser elles qui ho van proposar però els agents ho van desestimar "a l'empara del resultat de l'indicador de l'RDV".

"Falta de resposta"

Més enllà d'aquest cas concret, les Aamas denuncien que venen de "negligències per part del personal Serveis Socials en la detecció i la resposta adequada a supervivents de violències masclistes, de comportaments inexplicables per part d'advocats i advocades d'ofici, de la mancança evident -i tot i així no resolta- d'un servei d'atenció d'urgència específic a qui poder recórrer fora de l'horari d'oficina". 

L'assemblea també assegura que ha viscut molts casos de dificultats a l'hora d'interposar denúncies, fins i tot "fent desistir les dones que volien denunciar", d'actituds "paternalistes amb les supervivents", de preguntes i comentaris "totalment fora de lloc en casos d'agressió sexual", de mala coordinació "amb la resta de parts del circuit de violències i la manca d'aplicació correcte dels propis protocols amb que treballen".

En el cas concret de la denúncia de l'agressió de dissabte a la matinada, finalment les membres de l'assemblea es van fer càrrec de la custòdia víctima a casa seva, davant la resposta a la comissaria dels Mossos d'Esquadra, i amb l'horitzó de tres dies de festa "amb els serveis d'atenció tancats sense cap alternativa", i "sense que s'activés cap resposta o recurs d'emergència ni cap mesura per a garantir la integritat física de la dona o derivés la denúncia als jutjats de guàrdia".

"De poc ens serveix gaudir d'un servei d'atenció renovat, amb bones professionals i adequat a la realitat de la comarca si, quan succeeixen els casos, no hi podem recórrer perquè l'administració entén que les violències de gènere només tenen lloc en dies laborables i en un horari determinat", es queixen.

"De poc ens serveixen unitats d'atenció a la víctima a comissaria quan ens trobem amb agents que actuen amb un desconeixement evident del cicle de les violències masclistes, de la nova llei d'igualtat ampliada, dels indicadors de risc, de com abordar aquestes situacions sense revictimitzar la dona que denuncia i sense coneixement dels seus propis protocols", conclouen des de l'assemblea.

Per això, exigeixen la posada en marxa immediata d'un servei d'urgència per a l'atenció a les violències de gènere, que redueixi les dificultats i les traves burocràtiques quan el SIE és tancat, així com una "revisió del funcionament" i "una capacitació molt més exhaustiva de totes les parts del circuit, que garanteixi a les dones una atenció adequada i lliure de violència institucional".