El Bages i el Moianès comencen a vacunar persones dependents amb mobilitat sense baixar del cotxe

Els Equips d'Atenció Primària d'Artés, Cardona, Moià i Sant Vicenç han començat a aplicar el "Vac-Auto" davant la fragilitat de la vacuna Pfizer i la dificultat de vacunar en zones disperses

Una sanitària del CAP Artés aplica la vacuna a una dona gran a dins del cotxe
Una sanitària del CAP Artés aplica la vacuna a una dona gran a dins del cotxe | Pere Fontanals
24 de febrer del 2021
Actualitzat el 25 de febrer a les 8:51h
Més ràpid que demanar una hamburguesa, un pit de pollastre, unes patates fregides i un refresc ensucrat, i gairebé més còmode i tot. Els Equips d'Atenció Primària d'Artés, Cardona, Moià i Sant Vicenç de Castellet, tots ells de l'ICS Catalunya Central, han començat a aplicar aquest dimecres un procediment de vacunació a persones de més de 80 anys amb dependència però certa mobilitat sense que hagin de sortir del cotxe, que s'ha batejat, simpàticament, com a Vac-Auto, en referència a la similitud del mètode amb el de la multinacional hamburguesera.

A Artés, el mètode s'ha posat en funcionament aquest dimecres al migdia, i dijous també es portarà a terme. Davant del CAP s'han habilitat quatre places per a cotxes i en un extrem, sota una carpa, el personal sanitari s'ha disposat a reconstituir vacunes el vials. Quan arriba un cotxe, les infermeres obren la porta i administren la vacuna als avis, iaies i cuidadors.

"Davant l'inici de la vacunació del col·lectiu de més de 80 anys ens trobàvem que molts d'ells no podien desplaçar-se al CAP, però sí que tenien una certa mobilitat que no els impedia pujar en un cotxe, acompanyats dels seus familiars o cuidadors i arribar-se fins aquí", explica Gemma Arnau, directora adjunta del CAP d'Artés.

Aquest és el cas de la Núria i el Lluís, dos ancians que han arribat a la zona reservada davant del CAP amb la seva filla de pilot i les dues cuidadores que sempre són amb ells, ja que pateixen Alzheimer. "Ara li punxarem la vacuna per al coronavirus", explica la infermera, "li arremango la màniga esquerra". També la filla, que hi té contacte constant i les dues cuidadores s'apliquen la primera dosi de la vacuna Pfizer.

Cinc vacunes aplicades d'una tacada. El vehicle es queda estacionat uns 15 minuts per si es produís una reacció adversa i un cop passat aquest temps, poden marxar. El mètode encara té certes comoditats afegides derivades de la casualitat. "Lluís, no marxi, que veig en el seu expedient que també li tocava el Sintrom", diu una de les infermeres corrent cap al cotxe que encara estava estacionat.

"Amb les persones que no es poden moure de casa la situació es complica molt", explica Arnau, "ja que de cada vial de vacuna Pfizer en surten sis dosis, però un cop reconstituïdes són molt sensibles al moviment, i no podem traslladar-nos en cotxe ni pujar en ascensor, a més hem de caminar entre domicilis lentament per no agitar-les". Aquest dimecres, en tot el matí, només han pogut vacunar sis persones de les que no es poden moure de casa,


Després de dos dies fent Vac-Auto a Artés, l'equip del CAP, haurà d'estrenar la modalitat de Vac-Auto mòbil el divendres. "Hem d'anar a vacunar a Calders i com que hi ha moltes masies i molta dispersió dels usuaris, anirem a casa del que té més dificultats de moviment i citarem als familiars dels altres ancians perquè s'hi arribin amb el cotxe per vacunar-los al carrer", explica la directora adjunta.

El principal problema dels municipis mitjans és, principalment, "la fragilitat de la vacuna Pfizer un cop ha estat reconstituïda i la dispersió dels nuclis i masies". El CAP d'Artés dona servei, també, a Avinyó, Calders, Monistrol de Calders, Sant Feliu Sasserra i Santa Maria d'Oló, "una àrea molt extensa i amb nuclis i masies molt disperses".