El pregó infantil advoca per afrontar la Covid com van fer els manresans contra la sequera al segle XIV

En aquesta edició, el pregó ha consistit en una representació teatralitzada amb titelles realitzada per l'alumnat de 6è de primària l’Escola Fedac Manresa, gravat dies enrere

Alumnes del Fedac que han fet el pregó infantil amb l'alcalde Marc Aloy
Alumnes del Fedac que han fet el pregó infantil amb l'alcalde Marc Aloy | AjM
Redacció
18 de febrer del 2021
Actualitzat a les 12:56h
El pregó infantil ha donat el tret de sortida als actes de Festa de la Llum 2021, en un acte que, amb motiu de la Covid-19, s'ha celebrat aquest matí amb una presència limitada de convidats al Saló de Sessions de l'Ajuntament de Manresa. En aquesta edició, el tradicional pregó infantil ha consistit en la projecció d'una representació teatralitzada amb titelles  gravada fa uns dies per l'alumnat de 6è l'Escola Fedac Manresa.

L'acte,  que s'ha pogut seguir on-line a través de la pàgina web municipal,  l'ha obert l'alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, qui ha donat pas a la intervenció d'Àngels Serentill Aubets, representant de l'Associació de l'Associació Cultural El Galliner, entitat administradora de la Festa de la Llum d'enguany.

Serentill ha manifestat el seu agraïment a l'Ajuntament –tant a l'anterior alcalde, Valentí Junyent, com a l'actual, Marc Aloy- "per la confiança i l'acompanyament" que ha rebut El Galliner per administrar la Festa de la Llum, coincidint amb el 25è aniversari de l'entitat.

La representant del Galliner s'ha mostrat contenta  que enguany sigui l'Escola Fedac qui faci el pregó i ha recordat que ella va ser també alumna d'aquesta escola. Després de lloar el treball de l'alumnat per elaborar el pregó, Serentill  ha manifestat que "em sap greu que s'hagi fet en les circumstàncies actuals, ja que a tots vosaltres us hauria agradat fer l'acte acompanyats dels vostres companys i companyes".

Adreçant-se als representants de l'escola Fedac presentats al Saló de Sessions, Serentill ha assegurat que "sou uns herois i unes heroïnes . Davant la pandèmia de la Covid, durant aquests mesos, heu estat un exemple, fins i tot per als adults, de bon comportament i de responsabilitat".

Representació teatralitzada amb titelles

A continuació s'ha projectat la gravació del pregó a càrrec de l'alumnat de l'Escola Fedac, a través d'una representació teatralitzada amb  titelles, adaptació del còmic La construcció de la Séquia de Manresa, de Clara Oliveres Peig.

En la representació de 19 escenes diferents s'han recordat les dificultats dels Manresa al segle XIV i la construcció de la Séquia, un canal que, per als manresans i manresanes , és un símbol de la capacitat d'un poble per vèncer l'adversitat, ja sigui en forma de sequera, d'una orografia complexa o de la intransigència d'un bisbe.

El pregó recorda que davant les dificultats, com les que vivim en aquests moments,  l'única sortida és sumar voluntats, talents, recursos i energies.  Un missatge que ha quedat palès amb les darreres paraules de la representació quan el narrador de l'obra recorda que "la gent de Manresa del segle XIV va plantar cara col·lectivament per construir la Séquia i no patir més per la sequera. De la mateixa manera que nosaltres ho estem fent amb la Covid-19 i, ...ens en sortirem!".

En representació de l'alumnat de l'Escola Fedac ha assistit a l'acte la professora Anna Arroyo Brunet i els alumnes Erik Molina Guerrero i Nor Benlagra Daoudi, que han rebut de mans de l'alcalde un obsequi –la reproducció de l'escultura La Ben Plantada, de Josep Clarà.

Alcalde Aloy: "Un pregó esplèndid amb un molt bon missatge"

En el parlament de cloenda, l'alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha mostrat la satisfacció per un pregó "esplèndid amb un molt bon missatge, que repassa la construcció de la Séquia i els valors com l'esforç, l'enginy i la dedicació dels manresans del segle XiV".

Aloy ha explicat que enguany "hem adaptat la Festa de la Llum a la situació que estem vivint, seguint totes les mesures de seguretat i respectant tots els protocols".

L'alcalde  ha assegurat  que "els infants i els joves sou el nostre futur i també el nostre present. La nostra responsabilitat és escoltar-vos i respectar els vostres drets a expressar-vos. Oimés en un context com l'actual, en què algunes llibertats que semblaven consolidades, com la llibertat d'expressió, tornen a estar amenaçades".

Per finalitzar, Aloy els ha animat a "treballar amb esforç i tenacitat per resoldre els problemes” i ha afegit que "esperem que l'any que ve puguem celebrar aquest acte amb normalitat, saludar-nos i abraçar-nos com abans".

Com és tradicional, l'acte ha finalitzat amb el Cant els Goigs de la Misteriosa Llum, que en aquesta ocasió han estat gravats per l'alumnat de l'Escola Fedac sota la direcció musical de David Bernal López.

En acabar l'acte al Saló de Sessions, els dos alumnes  de l'Escola Fedac, a la Sala de Columnes, han signat en el Llibre d'Honor de l'Ajuntament.

A l'acte hi ha assistit membres de la Corporació Municipal, de l'Escola Fedac Manresa, de l'Associació Cultural el Galliner i de l'Associació Misteriosa Llum.