Energies renovables

La CUP de Navàs rebutja els dos macroprojectes per instal·lar plaques fotovoltàiques a Palà de Torroella

Considera que el Decret llei 16/2019 suposa “un retrocés en matèria de protecció del medi natural i, especialment, del paisatge”

per Redacció, 13 de febrer de 2021 a les 11:44 |
Zona prop de Palà de Torroella on es volen instal·lar plaques fotovoltàiques | CUP
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de febrer de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La CUP de Navàs s'oposa frontalment als dos macroprojectes per instal·lar plaques fotovoltàiques a la llera del Cardener a la zona de Palà de Torroella. La formació valora que les mesures incloses al Decret llei 16/2019, del 26 de novembre, de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables suposen “un retrocés en matèria de protecció del medi natural i, especialment, del paisatge”. El problema no és l'aposta per les energies renovables, expliquen, sinó que aquest decret "provoca que no es pugui debatre sobre com ha de ser l'estratègia de país a seguir per a dur a terme aquesta transició energètica".

A Navàs hi ha sobre la taula dos macroprojectes a la llera del Cardener. Un, situat sobre Can Flautes, contempla una extensió de 4,5 ha, l'equivalent a 8.800 panells solars; l'altre, situat al Pla de Can Riols, projecta una extensió de 30,8 ha, l'equivalent a uns 30.000 panells.


Segons exposa la CUP, aquests macroprojectes "van en detriment del model alimentari i paisatgístic que anhelem i de la sobirania alimentària que proposem per al nostre municipi", ja que el decret llei "afavoreix la subhasta del sòl, provocant un encariment de les nostres terres a curt i a llarg termini". "El sòl s'ha d'aprofitar per cultius", continua, "i hi ha moltes alternatives on col·locar les plaques fotovoltaiques, ja sigui en teulades d'edificis públics, en sòl industrial o a les teulades de naus industrials, entre altres".

Per tot plegat, la CUP de Navàs dona suport als moviments veïnals amb l'objectiu de defensar el territori i denuncia "el menysteniment" per part de les diverses conselleries implicades alhora de decidir i valorar quins projectes es poden instal·lar o Navàs.


La CUP rebutja la construcció d'aquests dos macroprojectes a la llera del Cardener que, entenen, "suposen una disminució significativa de la potencialitat ecològica i alimentària així com als valors paisatgístics del territori". També reclama a les administracions responsables un Pacte Nacional per a la Transició Energètica de Catalunya i una Llei de Transició Energètica, amb els objectius de planificar, regular i establir els límits de la demanda energètica en tots els sectors econòmics.

 

Participació