L'Ajuntament de Sant Fruitós dona llum verd, finalment, al projecte de l'Hostal la Pineda

El ple va aprovar per unanimitat la modificació puntual del planejament que ha de permetre la urbanització de la finca i que fa guanyar qualificació de zona verda a Can Figueras

12 de febrer del 2021
Actualitzat a les 9:34h
Idea de com pot quedar la urbanització de la finca de l'Hostal la Pineda
Idea de com pot quedar la urbanització de la finca de l'Hostal la Pineda | AjSFB
El ple de l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha aprovat aquest dijous la desitjada modificació puntual de planejament de l'Hostal Pineda i Can Figueras que ha de permetre el desenvolupament d'una zona d'equipaments i plaça oberta a la finca que ocupa l'antic hostal, que porta més de 30 anys abandonat a l'entrada de la urbanització.

Amb aquesta aprovació es fa un pas molt important a una planificació urbanística que s'allarga a 2015 quan l'Ajuntament va aprovar una modificació similar per desencallar la situació de l'Hostal la Pineda, però en aquell moment compensant la zona verda amb Torroella de Baix. Aquesta modificació va ser portada als jutjats per la propietat de l'Hostal la Pineda, on va ser tombada.

Després d'això es va reiniciar la redacció d'una nova modificació, però traslladant la compensació de qualificacions a Can Figueras. La finca de l'Hostal La Pineda, que està qualificada com a zona esportiva (equiparable a zona verda), passarà a ser zona d'equipaments, i per tant, edificable, i l'àrea que es perdrà de zona verda es compensa entre la mateixa urbanització de Pineda i la zona de Can Figueras -entre el Bosquet i les Brucardes-.

Encallada durant mesos

L'inici de la redacció de la modificació puntual de planejament de l'Hostal la Pineda i Can Figueras data de 2017, durant el govern de Joan Carles Batanés i Gent fent Poble. Quan va arribar el moment de la seva aprovació, ja en aquest mandat, Gent fent Poble governava en minoria i necessitava, com a mínim, l'abstenció d'algun grup de l'oposició.

Per no reproduir el fracàs als jutjats del que havia significat la primera modificació puntual de planejament amb Torroella de Baix, ERC va demanar que a partir del document s'encarreguessin un informe econòmic, un informe legal i un estudi urbanístic. Gent fent Poble va intentar aprovar la modificació sense aquests informes i va fracassar en un ple on es va tombar la proposta.

Un cop ERC, Junts i PSC van portar a terme la moció de censura contra Batanés, el nou govern va encarregar els informes i l'estudi que van arribar a finals de gener i que han servit per incloure petites modificacions a la modificació puntual que dotarà de major solvència davant de la comissió d'urbanisme de la Catalunya Central i en una hipotètica tornada als jutjats.

Fins que no han arribat els informes i l'estudi Gent fent Poble ha insistit en la necessitat d'aprovar la modificació i fins i tot va arribar a forçar la convocatòria d'un ple extraordinari per debatre'n l'aprovació.

Els informes i l'estudi han provocat modificacions en l'ajustament de compensacions per zones verdes, en els càlculs d'aprofitament, en l'altura dels edificis, que no podrà ser superior als baixos més una planta, i a les càrregues de la urbanització.

Un ple llarg

El ple d'aprovació d'aquesta modificació es va allargar durant tres hores. Tots els grups van aprovar el dictamen, però el debat es va enquistar en atribuir-se el mèrit de l'actuació. En tot cas, ara Sant Fruitós haurà d'esperar l'aprovaciói de la comissió d'urbanisme de la Catalunya Central i passat el període que es pugui recòrrer o portar als jutjats, es podrà inicial la seva urbanització com a zona d'equipaments.