Fires i Festes

La Llum de Manresa es queda sense Aixada per primera vegada en un quart de segle

El teatre i el cinema, en el seu any, seran l'eix central d'una Festa que veu trasbalsat el programa amb les últimes mesures per combatre la pandèmia

per Pere Fontanals, Manresa | 10 de febrer de 2021 a les 15:36 |
La regidora Anna Crespo i membres de l'organització d'activitats de la Llum | Pere Fontanals
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de febrer de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La 24a edició de la Fira de l'Aixada haurà d'esperar a 2022 perquè enguany no tindrà lloc tot i que l'organització va estar treballant fins a última hora per portar-la a terme al Parc de la Seu, amb control d'aforament i amb només els espectacles de l'arribada del bisbe i el rei.

L'última revisió de les mesures per lluitar contra el coronavirus que s'han fet efectives aquest passat dilluns prohibeixen qualsevol tipus de fira a peu de carrer estroncant la possibilitat d'una Aixada en petit format.


L'únic que s'ha pogut salvar són les escenes de l'arribada del bisbe, d'una part, i de l'arribada del rei, de l'altra, que s'intentaran rodar en format de microteatre a l'atri de la Seu "per llançar-les en format de microcàpsules a les xarxes socials", ha explicat aquest dimecres en roda de premsa Joan Orriols.

El cine, en el seu any, i també el teatre, seran l'eix central de la Llum


En la programació de la pròpia Llum -que enguany perd la paraula "Festa" que la precedeix sempre-, els 60 anys del rodatge de Plácido a Manresa i els 125 anys de la primera projecció a la ciutat, han marcat l'acte central que organitza el Galliner, l'entitat administradora dels actes d'enguany. La Llum tindrà lloc entre el 13 i el 28 de febrer.

El cinema i, com no podria ser d'altra manera per la naturalesa dels administradors, el teatre. El Galliner porta mesos recopilant material de setze cinemes i teatres històrics de Manresa, amb la idea de fer-ne un recorregut per mostrar amb visites guiades per l'historiador Francesc Comas.

Les últimes restriccions del Procicat, que també impedeixen les visites guiades, també han fet descartar aquesta possibilitat, i l'organització ha decidit, finalment, fer una visita guiada sense aixecar-se de la cadira. La plana de l'Om acollirà les explicacions de Comas sobre aquests setze cines i teatres històrics de Manresa amb la projecció d'imatges que l'organització ha pogut anar recollint durant aquest temps.

Tot i això, el treball d'arxivística no caurà en sac buit i s'aprofitarà per marcar amb retolació cada un d'aquests setze punts, amb un codi QR i una audioguia en cadascun d'ells i, amb tot el material recollit, el portal Memòria.cat acollirà un apartat dedicat als teatres i cinemes de Manresa, i també una web creada per a l'ocasió recollirà tota la informació i documentació, tant d'aquests equipaments, com d'altres elements d'escena i plató de la capital del Bages.

Altres canvis

El pregó institucional, que enguany anirà a càrrec del director del Liceu, Valentí Oviedo, es traslladarà de la sala de plens de l'Ajuntament al teatre Conservatori per garantir la distància entre els assistents, i el pregó infantil, que només el farà una escola -la FEDAC-, només es podrà seguit per internet.

L'escena prendrà el relleu d'aquelles activitats "que han anat caient per les mesures contra la Covid", ha explicat Joan Morros, del Galliner, a partir d'una programació especial en el Kursaal, i el nou espectacle que preparaven el Jan i la Júlia per explicar la Festa de la Llum als més xics, també, finalment, ha passat a format digital i es distribuirà entre les escoles de Manresa i els municipis per on passa la Sèquia.

El mateix dia de la Llum, el 21 de febrer, a banda dels dos actes litúrgics tradicionals, en Pep Callao en una camioneta resseguirà diversos punts de la ciutat per ser seguit des dels balcons.

Finalment, entre les novetats més importants, "aprofitant que és 21 de febrer, de l'any 21 del segle XXI", a les 21.21h el Galliner convida la ciutadania a mirar des de balcons i terrats, per contemplar "una acció que és sorpresa" que portarà terme Xàldiga amb la col·laboració de la FAVM. "Com no podia ser d'una altra manera es portarà a terme des de 21 punts de la ciutat", ha explicat Morros.

Dos dies de Jardins de Llum

Amb la prohibició de fer rutes de carrer, els Jardins de Llum que omplien el Centre Històric d'art efímer, aigua i llum, es concentraran bàsicament en dos punts: l'Anònima, on hi haurà el gruix més important d'obres, i la façana sud de Manresa, amb el Pont Vell, Santa Caterina i altres punts com a escena.

"Perquè tot plegat es pugui fer complint les mesures dictades pel Procicat, en comptes de poder-se veure durant un dia, Jardins de Llum s'allargarà a dos dies en aquesta edició", ha explicat Roser Oduber.

L'Encesa de la nova Llum "deslocalitzada"

La normativa també impedirà portar a terme l'Encesa de la Nova Llum, que Òmnium organitzava cada any a la plaça Sant Domènec. "Tot i així convidem tothom a fer una encesa casolana als balcons de casa, fotografiar-ho i pujar-ho a les xarxes socials", ha demanat Jaume Puig. A l'Espai Òmnium es podran anar a buscar que en necessiti.

En paral·lel, el muntatge audiovisual que es va estrenar en la passada edició es portarà a terme sota el lema de la "Dissidència", però a l'Auditori de la Plana de l'Om, on es projectarà el treball coordinat per Cultura del Bé Comú.

Tres setmanes de Transèquia

La Transèquia és una altra de les activitats que ha quedat tocada per les restriccions. "Per evitar les tradicionals aglomeracions s'ha obert l'acte a tres setmanes, entre el 7 i el 31 de març, per a que tothom qui vulgui es tregui el dorsal i la faci al seu aire", ha explicat Laia Muns, del Parc de la Sèquia.

Per a fer-ho s'ha dissenyat un circuit en cercle d'àmbit comarcal i diversos de locals -per si canvia el confinament i no es pot sortir del municipi- que només es podran fer a peu o corrent, "i la recaptació anirà destinada a la investigació sobre la Covid que porta a terme un equip de Sant Andreu Salut i Althaia". Quan s'apropi la data donaran més detalls.

- Programa de la Llum 2021

 

Participació