Reclamen el desbrossament de la llera de la riera de Marà per evitar riscos al seu pas per la Bauma

Amics de l'Església i veïns a títol particular presenten un informe que adverteix de la perillositat en cas de riuada per l'efecte "tap" que faria la vegetació

Canyissar a la riera de Marlà a l'altura de la Bauma
Canyissar a la riera de Marlà a l'altura de la Bauma | AELB
08 de febrer del 2021
Actualitzat a les 17:23h
Amics de l'Església de la Bauma i veïns d'aquest nucli a títol particular han encarregat a un enginyer agrònom un informe tècnic sobre l'estat actual i les millores que necessita la riera de Marà al seu pas per la Bauma i l'han adreçat a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i a l'Ajuntament de Castellbell i el Vilar per a que hi posin remei davant la perillositat que pot suposar davant una possible pujada de cabal. Segons l'associació, l'ACA ha respost la comunicació dient que ho estudiarà, però l'Ajuntament encara no els ha donat resposta.

L'informe, segons ha pogut constatar NacióManresa, destaca que la llera de la riera es troba en una situació "extrema", pel que fa a l'acumulació de vegetació, especialment arbres de ribera de gran mida, alguns d'ells tombats com a conseqüència de les últimes avingudes de la riera o del vent. 

L'informe explica que "la proximitat d'aquest tram de la riera amb el pont de l'antic cremallera i al pont de la carretera BP-1121, fa témer el pitjor en cas d'avinguda del riu", ja que la vegetació acumulada "podria crear un tap amb els pilars dels ponts i desbordar la riera", fet que podria tenir unes conseqüències "catastròfiques al c/ Riera de La Bauma".

Per aquests motius, l'informe proposa intervenir en el tram de la riera de Marà que va des de la represa de la confluència del riu Llobregat amb la riera de Marà, fins al pont de la C-58, ja que en cas d'una avinguda torrencial de la riera els ponts de l'antic cremallera i de la carretera BP-1121, "farien un efecte tap". 

"L'aigua de la riera podria quedar taponada com a conseqüència de l'arrossegament de troncs i branques de l'abundant vegetació actual en aquest tram de la riera i de la vegetació que hi ha aigües amunt", explica. 

Per això demana que l'administració faci una "aclarida contundent del bosc de ribera" que envaeix la llera de la riera en aquest tram i "n'extregui tota la fusta generada". També proposa una planificació, "per no afectar el bosc de ribera present a la zona inundable de la riera, que té un elevat valor ecològic per a la fauna de la zona, i un elevat valor paisatgístic en una zona eminentment urbana com és la zona de La Bauma".

Finalment, l'informe apunta la necessitat de fer "un tractament amb maquinària pesant a les dues zones de canyissar, que està totalment descontrolat". El canyissar principal en aquesta zona ocupa dues grans àrees amb una superfície conjunta de 7.140 m2 (0,71 hectàrees).