En Comú Podem proposa un «escut social català» per a fer front als efectes de la pandèmia

La candidata bagenca, Laura Oliva, ha fet la presentació de la proposta a Manresa acompanyada per la coordinadora local, Ana Querol

Ana Querol i Laura Oliva en l'acte de premsa a Manresa
Ana Querol i Laura Oliva en l'acte de premsa a Manresa | ECP
NacióDigital
07 de febrer del 2021
Actualitzat a les 20:07h
En Comú Podem proposa un "escut social català" per a fer front als efectes econòmics i socials per la pandèmia. "L'escut", contempla una "renda Covid" per a persones en situació de precarietat econòmica, polítiques d'habitatge, un pla d'igualtat a l'escola i el dret a la cultura.

En la presentació a Manresa, la candidata bagenca de la formació, Laura Oliva, ha estat acompanyada per la coordinadora i responsable d'educació de Manresa En Comú, Ana Querol, i han explicat que la proposta s'inspira en el "escudo social" que ha endegat el govern a l'Estat i que busca que "de la pandèmia en sortim tots i totes, sense deixar ningú enrere".

La proposta que duran a terme si governen, s'emmiralla, explica Oliva, en la que ha tirat endavant el govern espanyol. Aquesta iniciativa inclouria una "renda Covid", que consistiria en ajuts directes per als treballadors que no arribin al salari mínim interprofessional, per a "completar" un salari digne.

També, afegeix Oliva, garantir l'habitatge digne apostant per transformar l'Incasol en un "veritable operador públic que construeixi habitatges públics" i aplicar la llei per a que "els grans tenidors posin els pisos buits a lloguer públic".

"L'escut", remarca Oliva, contempla la cultura com a bé essencial que ha de ser garantit i on els treballadors del sector han de tenir unes condicions i salaris dignes, per assolir-ho, proposen destinar-hi el 2% del PIB.

Querol, per la seva banda, ha explicat el pla per garantir la igualtat "efectiva" a l'escola i acabar amb la pobresa infantil. Per a la coordinadora dels Comuns de Manresa, "només podem garantir el present i el futur de tota la infància de Catalunya si lluitem contra la pobresa infantil ". Per aquest motiu, proposen augmentar el nombre de famílies amb dret a rebre la renda garantida de ciutadania i doblar la prestació que les famílies reben per fill a càrrec.

També, afegeix Querol, proposaran un pla per garantir la igualtat "efectiva" a l'escola, universalitzant l'escola de 0-3 anys i també implementant i dotant de recursos, el pla contra la segregació i l'abandonament escolar prematur, una situació, que denuncia "impacta especialment en els fills de classe treballadora". En aquest àmbit també volen que s'avanci cap a la gratuïtat del menjador escolar.

Finalment expliquen que un punt clau de l'escut social serà "desenvolupar un sistema públic de la cura" per a garantir una "vida digna" i el dret a l'autonomia personal, en línia del que fan "els països més avançats d'Europa, destinant més dotació pressupostària", per atendre "amb qualitat" a la nostra gent gran i depenent i també a la infància.

En aquest sentit, ambdues han destacat que "Invertir en cures, és invertir en crear nous llocs de treball, per tant no farem despesa sinó inversió social".