En Comú Podem presenta a Manresa la seva proposta de Llei de Barris Verds

Suposarà una inversió de 1.500 milions d'euros durant cinc anys en projectes de millora urbana, social i ambiental dels barris

Enric Mieza, Marc Parés i Laura Oliva durant l'atenció als mitjans
Enric Mieza, Marc Parés i Laura Oliva durant l'atenció als mitjans | ECP
NacióDigital
05 de febrer del 2021
Actualitzat a les 17:13h
El diputat d'En Comú Podem Marc Parés, la candidata manresana Laura Oliva i el responsable de polítiques d'educació de Podem, el manresà Enric Mieza, han presentat, a la carpa que tenen instal·lada a la Plaça Sant Domènec de Manresa, la
seva proposta de Llei de Barris Verds per a la propera legislatura.

Amb aquesta proposta En Comú Podem es compromet a invertir 1.500 milions d'euros en els propers 5 anys als barris més vulnerables del país. De forma similar a com ja es va fer amb la Llei de Barris de l'any 2004, a la qual es va posar fi amb les retallades del govern d'Artur Mas. Aquesta nova proposta de llei cofinançaria projectes d'intervenció integral sol·licitats pels ajuntaments. El finançament podria provenir dels nous Fons Europeus i, a diferència de l'anterior llei, s'hauria d'incorporar la participació de la ciutadania i les entitats del barri en l'elaboració del mateix projecte.

Oliva, ha manifestat la voluntat que "Manresa sigui una de les ciutats prioritàries on es desenvolupin projectes" i en concret als barris del Nucli històric, les Escodines i el Xup que formen part de les zones més pobres de Catalunya, i ha reblat "cal combatre la segregació i degradació urbana que és causa i conseqüència de les desigualtats socials que patim a la ciutat". Per aquest motiu, recorda "nosaltres , davant aquesta situació, ja vam dur al Parlament, de la mà de les veïnes del barri, la proposta de rehabilitació integral de Les Escodines, que després d'aprovar-se, lamentablement, ni Generalitat ni Ajuntament han activat".

Parés, explica que la proposta incorpora una forta dimensió ambiental en la transformació dels barris i per entrar a millorar les condicions de l'interior dels habitatges, cosa que l'anterior llei de barris no va fer. Segons Parés "no es tracta només de millorar l'espai públic i les condicions urbanes del barri, sinó que calen també programes socials i comunitaris per mantenir la gent al barri, evitant així la gentrificació i també entrar a l'interior dels habitatges per millorar-ne l'habitabilitat i l'eficiència energètica".

El candidat, considera que la proposta és molt pertinent en el moment actual ja que "tant la pandèmia com l'emergència climàtica han tornat a evidenciar que és en aquests territoris més vulnerables on els impactes i les conseqüències son més greus", al mateix temps, Parés també ha posat de manifest que "no podem permetre que els barris populars quedin al marge de la transició ecològica".

Finalment, Mieza apunta que "l'autoconsum i l'eficiència energètica han de poder arribar als nostres barris per combatre la pobresa energètica i lligar-ho amb polítiques municipals que permetin revertir l'estalvi en el comerç local del barri i de la ciutat". En aquest sentit ha posat l'exemple del que fan altres ciutats com Viladecans on des de la regidoria d'En Comú Podem han creat uns bons que amb l'estalvi energètic es poden gastar al comerç local.