El Col·legi Sant Josep i l'Escola Diocesana de Navàs passaran a ser públics el curs 2022-23

Ajuntament, Educació i centres han tancat un preacord per integrar les escoles a la xarxa pública

Escola Diocesana de Navàs
Escola Diocesana de Navàs | GSV
Redacció
04 de febrer del 2021
Actualitzat a les 19:42h
L'Ajuntament de Navàs, el Departament d'Educació i la titularitat de l'Escola Diocesana de Navàs Fundació Privada han tancat un preacord per integrar a la xarxa pública el Col·legi Sant Josep i l'Escola Diocesana, dos centres concertats d'aquesta localitat. Aquesta mesura es farà efectiva a partir del curs 2022-2023 i implicarà també que tota l'oferta d'educació postobligatòria així com de formació no reglada, passi a ser també una oferta pública que reforçarà la que ja existeix a la comarca.

De fa anys, la reivindicació d'un institut públic amb estudis postobligatoris a Navàs ha estat sobre la taula, i per part de l'Ajuntament, sobretot des del 2011, s'han fet reunions amb el Departament per posar fil a l'agulla a una exigència comuna de tota la comunitat educativa: treure els barracons i construir un edifici nou. Aquesta és la voluntat que l'Ajuntament ha dirigit al Departament, i amb la que s'ha anat treballant, malgrat els canvis constants en la direcció general de Serveis Territorials.

Tot plegat va fer un tomb quan el Departament d'Educació va comunicar la decisió del Patronat de la Fundació Escola Diocesana de Navàs d'incloure's al Decret Llei 10/2019 del 28 de maig, que preveu el procediment d'integració de centres concertats a la xarxa de titularitat pública de la Generalitat, i determina en el seu article tercer els requisits per a la creació de centres per la via de la integració i passin a ser centres 100% públics. Amb la proposta sobre la taula, validada pel Departament, es va tractar amb discreció per afrontar les negociacions, que a causa de la pandèmia s'han allargat més del que hauria estat convenient. Arribats a aquest punt, el govern municipal ha volgut fer autocrítica i admetre que, vist amb perspectiva, s'haurien d'haver autoexigit més transparència i informar de la situació a les comunitats educatives implicades.

L'Ajuntament es compromet a ser actiu en la creació d'una comissió de treball que integri les comunitats educatives de cada centre, però també persones i entitats del poble, i que tingui per objectiu l'acord de tres punts cabdals: projecte pedagògic, personal i edificis.

L'Ajuntament insisteix que és una "oportunitat històrica" de consensuar un nou projecte educatiu pedagògic, innovador, inclusiu i 100% públic, que incorpori el millor dels dos centres i esdevingui "un referent comarcal i intercomarcal i, sobretot, un punt de trobada entre famílies i alumnat per tal que tots els navassencs i navassenques hi guanyem".