El PSC de la Catalunya Central debat sobre infraestructures i política educativa

En dos actes celebrats aquesta setmana

Acte electoral telemàtic del PSC
Acte electoral telemàtic del PSC | PSC
NacióDigital
04 de febrer del 2021
Actualitzat a les 12:08h
El PSC va fer un acte per tractar sobre les infraestructures a la Catalunya Central el passat dilluns, amb la participació de Paco Aranda, diputat al Congrés de Diputats, Cristòfol Gimeno, candidat al Parlament i alcalde Castellgalí, Abel García, candidat al Parlament i regidor de Berga, Mariana Romero, regidora de Manresa i Míriam Rubio, regidora Sant Vicenç de Castellet.

Les intervencions de cada participant han deixat un primer títol general, com és el de que el govern de la Generalitat ha fet múltiples declaracions de bones intencions, però la realitat és que no hi ha hagut solució als grans problemes en infraestructures a la Catalunya Central.
 
Els ponents han fet referència a tota la problemàtica de la C-55 (Bages sud), en la qual s'hi han fet diverses actuacions però "sense resoldre els problemes de fons". La realitat és que pateix una alta sinistralitat, si bé amb menys mortalitat, però amb alta accidentalitat.

Altres temes tractats han estat el futur col·lector de salmorres, la continuïtat del desdoblament de la C-16 de Berga fins el Túnel del Cadí, les deficients comunicacions transversals, igualment la necessitat de millorar les comunicacions per tren i per bus.

LOMLOE i política educativa

Dos dies després, el dimecres, la Federació del PSC a la Catalunya Central va tractar sobre la LOMLOE i la política educativa amb Esther Niubó, diputada al Parlament i candidata, Cristòfol Gimeno, candidat al Parlament i alcalde de Castellgalí, Elia Tortolero, candidata al Parlament i regidora Sant Joan de Vilatorrada, Xavier Güell, candidat al Parlament i director d'escola a Berga, amb la moderació de Sònia Hernández, candidata al Parlament i secretària d'educació de la federació.

Esther Niubó va assegurar que les eleccions del 14-F "són la gran oportunitat per passar pàgina, una necessitat urgent, especialment per al sector educatiu". Tot seguit va fer un balanç dels darrers deu anys en matèria educativa amb una nova afirmació contundent: "Abandonament del sector per part del Govern de la Generalitat".

Niubó va afirmar que Catalunya té un dels principals índexs d'abandonament escolar i també greus problemes de segregació. L'etapa 0 – 3, "la més abandonada de l'Estat, amb quotes impossibles per a la majoria de famílies". La FP, amb una llei nova de fa 6 anys "està molt lluny dels objectius establerts, amb molt poques inversions, malgrat tenir una taxa d'atur juvenil proper al 40%". També va fer èmfasi en la "baixa inversió en manteniment i millores d'escoles i instituts", amb una bretxa digital i de tercera llengua molt important

La resta d'intervinents varen ampliar i exposar deficiències concretes i palpables en el mal estat de salut del sector, i amb la necessitat de modificar de forma àmplia i urgent aquestes carències, per a poder recuperar el temps perdut. 

 
La primera part de l'acte, suposà la constatació d'un "funcionament anàrquic, molt poc dialogant i amb greus carències d'inversions i dedicació". També idees poc clares sobre les polítiques educatives del futur i "poca empatia" per aplicar les propostes i preceptes continguts en la LOMLOE. 

Els actes han comptat amb una elevada participació, amb la confiança de que la Federació XI tornarà a tenir representació directa en el Parlament com per a poder portar a terme les necessitats que han aparegut en el transcurs de l'acte i les posteriors preguntes.