En Comú Podem proposa al Bages un model de gestió de les residències públic i de qualitat

La candidata bagenca, Laura Oliva, lamenta el patiment que s'ha viscut a les residències i considera que ERC no ha estat a l'alçada en la gestió

Membres d'En Comú Podem a la residència de Santpedor
Membres d'En Comú Podem a la residència de Santpedor | ECP
NacióDigital
30 de gener del 2021
Actualitzat a les 12:14h
En Comú Podem proposa un model de gestió de les residències públic i de qualitat i l’impuls de l’autonomia personal. La candidata bagenca, Laura Oliva, ha lamentat en una compareixença de premsa el patiment que s’ha viscut a les residències i considera que ERC no ha estat a l’alçada en la gestió.

Oliva i el número 9 per Barcelona, Enric Bárcena, des de Santpedor, acompanyats de Jesús Puig, exregidor i també membre de la candidatura, han presentat les polítiques per a la gent gran que duran a terme si governen la Generalitat.

Per a Puig, que és actiu a la Plataforma de la gent gran i en defensa de les pensions, cal una alternativa "més enllà de les residències" , perquè les persones grans, diu "volem viure a casa" però mentrestant no sigui possible per tothom, calen "nous models de residència" per acabar amb el "model massificat" centrat en fer negoci que s’han evidenciat encara més durant la pandèmia".

En aquesta línia, Oliva lamenta la gestió que ha fet ERC durant la pandèmia i encara més "la que no han fet en tants anys anteriors de govern "considera que amb més inversió pública podríem haver acabat amb aquest model "obsolet i privatitzat" i haguéssim estat en millors condicions d’afrontar la pandèmia a les residències.

La candidata explica que la immensa majoria d’aquests centres "no tenien l’atenció sanitària integrada i coordinada, doncs s’havia externalitzat" posant la salut de les persones grans en mans privades i que la majoria pateixen "greus dèficits" de personal mèdic, d’infermeria, ràtios molt elevades i deficients condicions assistencials. Per aquest motiu, afegeix, En Comú Podem, "si governem la Generalitat dignificarem i garantirem la qualitat d’atenció a les residències, apostant per un sistema públic, posant les persones i les seves necessitats al centre on es fomenti l’atenció i l’autonomia personal per davant de criteris economicistes".

La candidata, apunta que paral·lelament, cal avançar en desinstitucionalitzar i afavorir dinàmiques d'autonomia i intergeneració que permetin mantenir la població gran al seu domicili, mentre es mantinguin les condicions vitals per poder-ho fer, també, facilitar la mobilitat i l'autonomia personal, promoure habitatges compartits amb serveis comuns i potenciar entorns de cura comunitària com es fa a Barcelona amb les "superilles socials".

Finalment, Enric Bárcena ha expressat que "cal tenir cura dels qui cuiden", referint-se a les treballadores de les residències que han patit durant aquests mesos, en pròpia pell, l’escassetat de subministraments de protecció al virus i que fa masses anys, es troben, en general, en una situació laboral precària, per aquest motiu ha afegit que és necessari "un conveni laboral que dignifiqui les condicions salarials i de treball de les treballadores de l’atenció domiciliària i de la geriatria per a que una infermera que treballa a una residència no sigui menys valorada que una que treballa a la primària o a l’hospital".

Arxivat a