Alumnes d'escoles de Manresa fan una encesa d'espelmes en record a les víctimes de l’Holocaust

A banda d'aquesta activitat, l'alumnat també ha realitzat l'itinerari "Les stolpersteine: homenatge als deportats manresans als camps de concentració nazis"

Alumnes de Manresa posant espelmes en memòria de les víctimes de l'holocaust
Alumnes de Manresa posant espelmes en memòria de les víctimes de l'holocaust | AjM
Redacció
29 de gener del 2021
Actualitzat a les 14:57h
Alumnes dels instituts Peguera, Manresa Sis, Lacetània, Pius Font i Quer i Joviat han realitzat, al llarg d'aquesta setmana, diverses activitats per commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, que se celebra en l'àmbit internacional cada 27 de gener, en record de l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz i dels milions de persones assassinades pel nazisme.

Concretament, els alumnes de 1r d'ESO de l'institut Manresa Sis van fer una encesa d'espelmes aquest passat dimarts al matí davant de la placa d'homenatge que està situada a la Plaça Sant Domènec i que conté els noms de totes les persones deportades manresanes. L'activitat s'emmarca dins d'una acció simbòlica proposada per la Xarxa Mai Més de Municipis contra el Feixisme i l'Amical de Mauthausen, amb la voluntat de fer visible la commemoració a les xarxes, tot recollint una iniciativa que es realitza en l'àmbit internacional.

Es tracta d'encendre una espelma davant d'un monument o un espai de memòria, fer-li una fotografia o un vídeo i posteriorment penjar-la a les xarxes socials, sota els hashtags #HolocaustMaiMés i #SiguesLlumEnmigdelaFoscor, #BeTheLightinTheDarkness i #XarxaMaiMés. Fins el dia 30 de gener tothom qui vulgui s'hi pot sumar. A Manresa es pot fer davant la placa dedicada als deportats manresans que hi ha a la Plaça Sant Domènec, als contraforts del Teatre Conservatori o bé en alguna de les stolpersteine de l'itinerari. També alumnes de l'escola Joviat van penjar a les xarxes les seves fotos amb espelmes al costat de les stolpersteine.

Paral·lelament a aquesta acció, una de les altres activitats programades que ha realitzat l'alumnat ha estat la neteja d'algunes llambordes, a través de l'itinerari Les stolpersteine: homenatge als deportats manresans als camps de concentració nazis.

En aquest cas, es proposava als alumnes resseguir l'itinerari sencer o bé parcialment, en grups reduïts. Cada centre ha apadrinat la neteja d'algunes stolpersteine, que prèviament havien treballat. Les stolpersteine són llambordes on es graven les dades de cada persona deportada i que es col·loquen al paviment, davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar abans de ser empresonades i deportades. En el nostre cas, es tracta del domicili on vivien abans de marxar a l'exili cap a França on, després de diferents periples personals, van acabar deportats als camps de concentració nazis.

Alumnes del Lluís de Peguera van fer aquest dijous el recorregut i neteja de les stolpersteine dels carrers Carrió i Canonge Muntanyà, dedicades a Joaquim Amat-Piniella, Enric Cunill i Jesús Dalmau. Al llarg de l'itinerari, també van visitar el refugi antiaeri de la Renaixença.

Finalment i sumat a totes aquestes activitats per commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, aquest dimecres, es va fer la conferència “Memòria, deportació, cultura de pau i drets humans” a càrrec d'Enric Garriga, president de l'Amical de Mauthausen. La sessió, que estava adreçada a tots els centres de batxillerat de la comarca, es va dur a terme a la sala d'actes de l'institut Luís de Peguera. Alguns grups s'hi van poder connectar a través de la plataforma jitsi.meet.

Les activitats han estat organitzades per l'Ajuntament de Manresa, l'Amical de Mauthausen, la Xarxa Mai Més, el Projecte Manresa – Mauthausen i l'Associació Memòria Història de Manresa.