Fem Manresa proposa al ple la creació d'un Servei d'Atenció a Homes per a la promoció de relacions no violentes

El text s'ha treballat posteriorment amb la regidoria de Feminismes i LGBTI i ha rebut el suport de la resta de grups municipals

Ple de desembre de l'Ajuntament de Manresa
Ple de desembre de l'Ajuntament de Manresa | Pere Fontanals
Redacció
27 de gener del 2021
Actualitzat a les 20:56h
El ple de de l'Ajuntament de Manresa d'aquest dijous debatrà, entre d'altres, una moció per estudiar la creació d'un Servei d'Atenció a Homes (SAH) per a la promoció de relacions no violentes. La moció, presentada per Fem Manresa, s'ha treballat posteriorment amb la regidoria de Feminismes i LGBTI i ha rebut el suport de la resta de grups municipals. Així, finalment tots els grups signaran una esmena que modifica l'original amb l'objectiu de concretar que l'estudi per la creació del SAH es dugui a terme en el marc de l'elaboració del III Pla d'Igualtat, aquest 2021. 

L'objectiu de la moció és dotar d'eines el Consistori per combatre la violència masclista, oferint un servei no judicialitzat destinat als homes per comprometre'ls amb la lluita contra el masclisme i les relacions sanes i equitatives. A dia d'avui Manresa ja compta amb SIAD, SIE i SAI propis, i es vol que aquest nou servei sigui una eina més a disposició de la ciutadania per lluitar transversalment contra la violència masclista i la transfòbia, i qualsevol forma de patriarcat, però en aquest cas adreçant-se directament i exclusivament als homes. Actualment aquest servei ja s'ofereix a Barcelona, i hi assisteixen maltractadors amb sentències judicials, i també homes de forma voluntària que volen canviar comportaments masclistes. 

Mentre aquest servei no es pugui implementar a la ciutat, la moció també es compromet a intensificar la realització de campanyes de sensibilització i prevenció adreçades a homes, a  diversificar els cursos i tallers que aprofundeixin en la conscienciació dels homes en la lluita contra el patriarcat, i a organitzar més accions amb la finalitat de combatre les violències masclistes i que ajudin a la desconstrucció de les masculinitats hegemòniques.

A més d'aquesta moció, Fem Manresa també n'ha presentat una altra per a la creació d'un servei d'atenció psicològica a la ciutadania. En ella s'hi demana que el departament de salut de la Generalitat de Catalunya ampliï els serveis de psicologia per a la integració total d'aquest servei a la cartera de serveis de CatSalut i que, mentre això no sigui així, es posi en marxa un servei municipal d'atenció psicològica a la ciutadania, de caràcter públic i que sigui econòmicament sostenible. En un moment fortament marcat pels efectes psicològics provocats per la pandèmia i les limitacions imposades a causa d'aquesta, Fem Manresa considera que és d'especial rellevància parlar sobre la necessitat d'oferir aquest servei de forma pública i universal. 

Al ple també es debatrà, també a petició de Fem Manresa, la moció de suport a Adrián Sas, el jove vilafranquí acusat per les mobilitzacions de l'1 d'octubre de 2018 i a on la Generalitat fa d'acusació particular, fet pel qual també es demana que es retiri del procés judicial i de totes les acusacions particulars que porta a terme.

Finalment, al ple es votarà la moció per garantir el compliment del dret universal als serveis bancaris amb consideració a les capacitats i necessitats de la clientela, que presenten tots els grups municipals conjuntament a iniciativa de la Plataforma en defensa de les pensions públiques i els drets de la gent gran de Manresa.