«YNDA», suposat autor de més de 400 pintades, guanya l'Ajuntament de Manresa als jutjats

La magistrada no qüestiona l'autoria dels grafits, però anul·la la sanció de 450 euros que li havien aplicat a l'entendre que les pintades havien prescrit

27 de gener del 2021
Actualitzat a les 11:36h
Imatge d'arxiu d'una de les signatures d'«YNDA»
Imatge d'arxiu d'una de les signatures d'«YNDA» | Pere Fontanals
La jutgessa titular del Jutjat Contenciós Administratiu número 15 de Barcelona ha estimat el recurs presentat per la defensa del grafiter YNDA contra la sanció de 450 euros que li havia imposat l'Ajuntament de Manresa per la comissió de la infracció prevista en l'article 69.2 de l'Ordenança de Civisme i Convivència Ciutadana de l'Ajuntament de Manresa com a autor de més de 400 pintades a diversos punts de la ciutat.

La sentència, a la que ha tingut accés NacióManresa, no qüestiona l'autoria de les pintades del recorrent, però davant la impossibilitat de datar-les per part de l'Ajuntament, considera que han prescrit i per això anul·la la sanció que li havia imposat l'òrgan municipal el 4 d'octubre de 2018.

El suposat YNDA va ser sancionat per haver fer pintades, grafits, tags, sketchins i dibuixos en diferents immobles habitats i deshabitats, bens mobles, mobiliari urbà, senyalitzacions de trànsit i altres llocs entre el primer trimestre de 2014 fins la data de l'informe policial, el 16 d'abril de 2018.

Durant la vista, que es va celebrar el 12 de novembre de 2020, Clemen Ramírez, l'advocat del grafiter, va al·legar que l'informe policial "no suposa una prova de càrrec suficient per a destruir la presumpció d'innocència" i que, a més, l'Ajuntament no acredita quan van ser fetes les pintades, de manera que han prescrit.

L'Ajuntament, per la seva part, va al·legar que l'informe policial és prova de càrrec suficient al ser fruit "d'un elaborat treball d'investigació que va portar a terme un caporal de la [Policia Local que provenia de la] Guàrdia Civil amb la diplomatura d'especialista en policia judicial, i també amb la diplomatura de la mateixa especialitat del Centre d'Estudis Judicials, a més d'un postgrau de criminalística i ciències forenses que l'avalen com a expert en cal·ligrafia. Així va assegurar que "l'autoria de les pintades es confirma, a més, amb el peritatge cal·ligràfic".

Pel que fa a la prescripció, l'Ajuntament va al·legar que no tenia validesa "al tractar-se d'una infracció continuada, essent el termini de prescripció de 2 anys al tractar-se d'una infracció greu. I com a prova van mostrar dues pintades que el suposat YNDA va fer al carrer Sant Miquel de Manresa, el 20 de maig de 2017.

En aquest sentit, la magistrada pica el crostó dels serveis jurídics de l'Ajuntament: "l'Ajuntament no pot tipificar com a greu una infracció que la llei preveu com a lleu". Per a que una infracció sigui greu "la pintada o grafit ha de comportar la inutilització o pèrdua total o parcial de funcionalitat de l'element, cosa que no queda acreditat en l'expedient ni es fonamenta en la resolució sancionadora".

Per tot plegat, la jutgessa considera que la infracció ha de qualificar-se com a lleu, "encara que sigui continuada", i cal establir la prescripció en 6 mesos.

Però és que a més a més, la sentència va referència a la pintada que el suposat infractor va portar a terme al carrer Sant Miquel de Manresa el 20 de maig de 2017. Aquests grafits "es van portar a terme amb l'aprovació tàcita de l'Ajuntament, al ser una activitat programada per Fira de Manresa i Manresa més Comerç en l'edició de 2017 de l'Expoantic".

Finalment, com que en la resta de fotografies no s'acredita la data en que es van realitzar les pintades, s'ha d'entendre operada la prescripció i per tant l'anulació de la sanció.