Una setantena de col·lectius i 875 persones ja han signat contra el desnonament de l'Escola Popular

L'espai del carrer Sobrerroca de Manresa té una ordre judicial per deixar aquests baixos de la Sareb el proper 1 de març

Imatge de l'Escola Popular de Manresa en funcionament
Imatge de l'Escola Popular de Manresa en funcionament | PAHC
23 de gener del 2021
Actualitzat a les 21:29h
L'Escola Popular de Manresa ha recollit el suport d'una setantena de col·lectius i entitats i de 875 persones a títol particular en contra del desnonament que ha dictat el jutjat després d'una denúncia de la Sareb, que és la propietària de tot l'immoble, per al proper 1 de març. L'Escola Popular manté obert el manifest contra el desnonament a noves adhesions fins al proper 1 de febrer en que les farà públiques.

Entre els col·lectius que donen suport a l'Escola Popular de Manresa hi ha ateneus populars i moviments alternatius de tot el país, però també entitats i ONG com Càritas, el CAE, Bages per a Tothom o l'Escola Valldaura d'ensenyament primari, entre d'altres.

Sota el lema "L'educació no es desallotja. L'Escola Popular es queda al barri" el passat mes de desembre va donar el tret de sortida a una campanya de mobilitzacions per defensar la necessitat d'aquest espai educatiu i autogestionat a Manresa. El bloc on es troba l'Escola Popular va ser ocupat per la PAHC el 2015.

“Potser seria bo que els poders públics ponderessin la conveniència de promoure aquest tipus d’iniciatives solidàries i fer-les viables econòmicament per evitar la col·lisió d’interessos que es planteja en aquest plet”, deia la primera sentència sobre el desallotjament, que tot i això, estimava la petició de la Sareb pel que fa a l'ús privatiu d'un espai abandonat i gairebé en ruïnes, en el judici del 17 de juliol de 2018.

A l'Escola Popular de Manresa hi participen 65 alumnes, des de primària fins a ESO, que fan classes de repàs en dos locals. Primària en l'afectat del carrer Sobrerroca, i els més adolescents a la cantonada entre carretera de Vic i carrer Bilbao.

El projecte de l'Escola Popular es va iniciar el 2016 i es basa en un model educatiu transformador i participatiu, basat en l'horitzontalitat, tant en les relacions entre acompanyants, infants i joves i famílies, com en la presa de decisions respecte la seva organització.

L'objectiu de l'Escola Popular és potenciar “l'obra social de les PAHC atorgant així al local la funció social que estableix l'article 33 de la Constitució, el límit del dret a la propietat, i protegint el dret a l'educació de l'article 27 de la mateixa Constitució, dret que, per tant, preval per sobre el dret a la propietat", van explicar en roda de premsa el 3 de desembre passat.

L'Escola Popular també ha engegat la venda de banderoles de suport per 7 euros. Es poden encarregar en aquest enllaç.

La Sareb, propietari de l'edifici

L'Escola Popular s'ubica als baixos d'un edifici ocupat per la PAHC l'any 2015 i que és propietat de la Sareb, l'anomenat banc dolent. Al juliol del 2018 es va celebrar un judici en què la PAHC va defensar que el dret de l'educació preval per sobre del de la propietat privada. La sentència però, els va ser desfavorable i ara la data del desnonament està fixada per a l'1 de març del 2021.