S'inicia una campanya de solidaritat a favor dels encausats pel Primer de Maig de 2017

Els dos detinguts van pactar 6 mesos de presó i multes de 3.200 i 1.460 euros per evitar l'ingrés a un centre penitenciari

19 de gener del 2021
Actualitzat a les 20:13h
Els dos detinguts, a la sortida de la comissaria dels Mossos, l'1 de maig de 2017
Els dos detinguts, a la sortida de la comissaria dels Mossos, l'1 de maig de 2017 | Pere Fontanals
Els dos detinguts durant la manifestació del Primer de Maig de 2017 a Manresa, Lluís Salsamora i Erik Montero, han iniciat una campanya per pagar les multes de 3.200 i 1.460 euros que els van imposar, respectivament, després d'arribar a un acord amb la Fiscalia i l'acusació particular dels agents dels Mossos d'Esquadra perquè retiressin la petició de fins a 4 i 3 anys i mig que els demanaven com a presumptes autors d'atemptats a l'autoritat i lesions.

Els fets es remunten a la manifestació del Dia del Treballador del 2017 a Manresa quan la manifestació, que havia estat pacífica durant tot el seu trajecte, va encarar el carrer del Born on el capsulament policial va fer inevitable el contacte entre agents i manifestants. Després de diverses càrregues dels agents ARRO dels Mossos d'Esquadra van quedar detinguts en Lluís Salsamora i l'Erik Moreno.


Salsamora i Moreno van restar detinguts diverses hores a la comissaria dels Mossos d'Esquadra i finalment van ser posats en llibertat amb càrrecs davant la presió popular que es va fer davant de la policia.

L'acusació particular dels agents dels Mossos d'Esquadra va arribar a demanar 4 anys de presó per a Erik Montero, que llavors tenia 23 anys, i 3 anys i mig de presó per a Lluís Salsamora, que en tenia 46, per un presumpte delicte d'atemptat a l'autoritat i de lesions, que eren lleus en el cas de Salsamora. La Fiscalia, en canvi, demanava 1 any i mig per a cadascun per l'atemptat i multes per les lesions.

Acord de conformitat

El juliol de 2020, tant la Fiscalia com l'acusació particular els van oferir un acord de conformitat que incloïa una rebaixa de les penes de presó a 6 mesos de presó, i el pagament 3.200 euros en concepte de multes i responsabilitat civil a Lluís Salsamora, i de 1.460 euros pels mateixos conceptes a Erik Montero. Malgrat mantenir la seva innocència, degut a que tenien altres causes judicials pendents, tots dos van acceptar l'oferta per evitar una hipotètica condemna que els fes entrar a presó.

Els activistes han obert un compte corrent a la Caixa d'Enginyers per poder fer front a aquestes multes tot demanant la solidaritat de la ciutadania. Qui vulgui pot col·laborar fent una transferència o un Bizum al compte ES27 3025 0028 6014 0001 4091.