La tala massiva a la riera de Rajadell tampoc no va respectar el Pla tècnic de gestió i millora forestal

Meandre es va reunir dimecres amb l'Ajuntament de Rajadell, que demanarà també la restauració de tots els elements si s'ha infringit la norma

Comparativa de límits i actuació sobre mapes
Comparativa de límits i actuació sobre mapes | Meandre
Redacció
14 de gener del 2021
Actualitzat a les 17:08h
La tala a la finca de la Noguera, a tocar de la riera de Rajadell, no va tenir tampoc en compte el pla tècnic de gestió i millora forestal (PTGMF) vigent, pel qual el bosc de ribera havia d'haver quedat preservat, segons ha exposat l'entitat Meandre en un comunicat.

Així ho demostra el plànol i el redactat del PTGMF que l'entitat va rebre dimecres després de reclamar-lo al Centre de propietat Forestal (CPF). Hi havia permís, però es va transgredir el redactat del permís.

Encara que a fora de termini i faltant part de la documentació demanada, aquest dimecres el CPF va lliurar a Meandre el redactat i el plànol del PTGMF vigent: Sobre el mapa la franja de bosc de ribera que ressegueix la riera de Rajadell forma part del que el document anomena àrea 3. I en el redactat de tots i cada un dels apartats del pla tècnic. Aquesta àrea es considera un àmbit a preservar: "En la zona de la riera, ocupada per la unitat 3, es pretén preservar la flora existent i quedarà com a reservori de fauna; serà una zona a conservar sense actuar".

En definitiva, la destrossa forestal no només no ha fet cas del POUM de Rajadell i del PDU del Pla de Bages, sinó que l'aprofitament forestal en qüestió no ha seguit tampoc el dictat del Pla tècnic. 

Per altra banda, Meandre es va reunir amb l'alcalde de Rajadell i el seu l'equip tècnic per considerar-los part afectada. L'actuació en qüestió ha transgredit la normativa del seu POUM i ha arrasat part de l'itinerari de la riera de Rajadell, que és camí connector en el seu terme. L'entrevista a part de cordial, "ha estat molt positiva", segons els membres de l'entitat.

L'equip tècnic ha fet els passos administratius necessaris tal com ha fet Meandre i han assegurat que, una vegada analitzada la documentació, si s'ha infringit la norma, la intenció del consistori serà reclamar la restauració del camí, de la senyalització desapareguda i la replantació d'elements de vegetació de bosc de ribera.