La variant britànica del coronavirus arriba a Manresa i el Bages

Salut confirma que ha seqüenciat 11 mostres positives de la Catalunya Central i que en té altres altament sospitoses

Zona Covid de l'hospital Sant Joan de Déu de Manresa.
Zona Covid de l'hospital Sant Joan de Déu de Manresa. | Althaia
29 de gener del 2021
Actualitzat a les 20:04h
El laboratori de l'hospital Sant Joan de Déu d'Althaia, que processa les mostres dels PCR realitzats als Centres d'Atenció Primària i hospitals del Bages, Berguedà, Moianès i Solsonès, va detectar fa dies algunes mostres d'anàlisis per coronavirus que apuntaven a la possibilitat que fossin de contagis de la variant britànica de la Covid-19. Aquest divendres, Salut ha confirmat que 11 d'aquestes mostres han donat positiu de la variant britànica (B1.1.7) i altres tenen un alt percentatge de possibilitats que també ho siguin. Aquests resultats s'han confirmat després de la seqüenciació de les mostres en laboratoris homologats.

El laboratori d'Althaia fa servir el mateix reactiu, de la marca Thermo Fisher, que usaven al Regne Unit quan van detectar la mutació del virus, que hores d'ara arriba a les comarques centrals. La primera prova va ser validada a la màquina que l'Ajuntament va pagar parcialment amb una aportació de 30.000 euros.

La nova mutació va ser detectada al Regne Unit després que el reactiu donés un resultat d'amplificació atípica dels gens que inicialment va fer pensar en un error del reactiu però que, un cop analitzat va permetre confirmar la modificació genètica del coronavirus.

El 7 de gener, la consellera Alba Vergés informava del primer cas de la nova variant del coronavirus detectat al país. Ara, ja es pot confirmar que la nova variant ha arribat a la Catalunya Central amb 11 positius que en seran més els propers dies.

El departament de Salut insta la població a "ser més curosos que mai" amb la higiene manual i amb la distància "ja que la variant britànica és molt més contagiosa" que l'original. El departament demana precaució, sobretot a l'hora de mantenir la distància amb persones fora de l'àmbit familiar.