Fem Manresa considera que «no tocava» responsabilitzar la població de l'estat de la Covid a la ciutat

La formació anticapitalista no ha estat present a la roda de premsa conjunta que ha tingut lloc a l'Ajuntament

Els regidors de Fem Manresa en una imatge d'arxiu
Els regidors de Fem Manresa en una imatge d'arxiu | Pere Fontanals
Redacció
07 de gener del 2021
Actualitzat a les 22:15h
Fem Manresa no hem assistit a la roda de premsa que l'Ajuntament de Manresa ha fet per "donar resposta" a la greu situació epidemiològica que pateix la ciutat perquè creuen que demanar únicament més responsabilitat individual als ciutadans "no és el que tocava". 

Fem Manresa assegura que comparteix la preocupació "pels alts índex de contagi actuals, però com ja hem dit en altres ocasions al ple municipal no estem d'acord en seguir apel·lant, únicament, a la responsabilitat individual per fer-hi front". La formació considera que en la roda de premsa hi ha hagut "zero autocrítica i cap proposta per part de l'administració ni cap posicionament per demanar mesures clares a la Generalitat".

No s'ha fet autocrítica "a la nefasta gestió que ha fet la Generalitat de la pandèmia durant aquesta segona onada i que ha provocat un inici de tercera onada en què Manresa és la primera ciutat dels Països Catalans amb més risc de rebrot i amb una major taxa de contagiats".

Els anticapitalistes consideren que l'intent de salvar la campanya de Nadal i l'aplicació de mesures més restrictives just el dia després que aquesta acabés, "demostra que segueix prioritzant-se el capital per sobre la salut pública. I això ens ha portat a una situació de màxima tensió hospitalària".

Per això, entenen que "hi ha hagut una greu falta de planificació i una comunicació totalment inefectiva amb un procés tan crític com és la vacunació" i recorden que "només s'ha administrat el 10% de les 60.000 dosis que ha rebut el Departament de Salut" i "el Departament d'Educació farà el cribratge massiu a les escoles per automostra entre l'11 i el 29 de gener i no abans de la represa de les classes". 

El director general d'Althaia, Manel Jovells, ha insistit en l'agraïment al personal sanitari i ha recordat que la fundació assistencial treballa per donar respostes a les afeccions habituals a banda de la lluita contra la Covid i això tensiona el sistema sanitari. Des de Fem Manresa lamenten que l'Atenció Primària i Comunitària hagi estat i segueixi sent "l'ase dels cops" de tots els governs, i que s'hagi retallat "de manera sistemàtica". El que necessita el personal sanitari ara mateix "no són agraïments, sinó recursos, mans i que es respectin els seus drets laborals". 

Per tot això Fem Manresa no ha participat a la roda de premsa, però assgura que "no deixarem de treballar per fer propostes que contribueixin a superar la crisi epidemiològica, i també l'econòmica i social que n'ha derivat i que seguirà agreujant-se". 

La formació considera que "és necessari apostar pels cribratges massius a la població, i també molt especialment a la població més vulnerable. És imprescindible una campanya informativa sobre la vacunació, perquè tothom estigui suficientment informat i no tingui por a vacunar-se". També que "cal fer inspeccions laborals als centres de treball, focus de contagis importants, i reforçar i ampliar les inspeccions als establiments oberts al públic, per assegurar que totes compleixen amb les mesures de seguretat sanitàries adequades. I cal destinar tots els recursos de la privada al servei de la salut pública i, evidentment, cal destinar ajudes adequades a tothom que es vegi afectat econòmicament per la pandèmia". 

També cal, segons asseguren, que el govern municipal, del mateix color que el Govern de la Generalitat, "exigeixi assumir responsabilitats a l'alçada de la situació. El dia que el govern faci una roda de premsa en aquesta línia hi serem".