1 de 10
Coronavirus

Manresa és la tercera ciutat de l'Estat amb més casos Covid diagnosticats en els darrers 14 dies

El risc de rebrot de la comarca del Bages s'acosta perillosament al valor màxim de la segona onada

Gent amb mascareta a Manresa | Adrià Costa
per Pere Fontanals, Manresa | 3 de gener de 2021 a les 15:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de gener de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les dades Covid estan empitjorant arreu del país, però Manresa i el Bages no deixen de mostrar uns valors molt preocupants. En els últims 14 dies des dels que es tenen dades -el 30 de desembre cap enrere-, la capital del Bages ha marcat un IA14 de 699. Això significa 699 diagnosticats de Covid per cada 100.000 habitants en les últimes dues setmanes, una xifra amb què lidera el rànquing català de poblacions de més de 40.000 habitants, amb gairebé 155 diagnosticats de diferència respecte del segon de la llista: Vic amb 551.

Però a més, aquesta xifra és la tercera més alta de l'Estat segons les dades que faciliten les comunitats autònomes, i que no sempre estan actualitzades. Palma és la ciutat de l'Estat amb un pitjor índex IA14, amb 776 diagnosticats, i darrere seu va Càceres, amb 704. Les dades d'aquestes ciutats són, però, del 26 i el 28 de desembre respectivament, amb tendències que van a la baixa, al contrari que el cas de Manresa, que fa 6 dies tenia un IA14 de 581. Darrera de Manresa, a nivell estatal, se situen Alcoi, amb 647 (28 de desembre) i Ciudad Real, amb 528 (20 de desembre).

A les xifres que presenta Manresa, a més a més, hi ha altres dades preocupants. A banda que el risc de rebrot continua en alça (763), tot i que la velocitat de propagació no es dispara (1,09), el percentatge de positius per PCR i tests d'antígens fets es troba en el 13,31%. Els epidemiòlegs adverteixen que quan aquest percentatge supera el 5%, pot significar que hi ha molt positiu ocult entre la població. Per fer-nos una idea, aquest percentatge està molt alt a nivell de Catalunya, i això que es troba en un 8,49%, 5 punts menys que a Manresa.

El Bages s'acosta als valors màxims de la segona onada

I si la situació de Manresa és preocupant, la de la comarca del Bages no ho és menys, en part per la inèrcia de la seva capital -que significa més d'un 40% de la seva població-, però no només per això. El risc de rebrot al Bages el 30 de desembre era de 709, un valor al què no arribava des del 23 d'octubre (759) en plena cresta de la segona onada. A diferència de Manresa ciutat, al Bages la velocitat de propagació ha pujat fins a una Rt d'1,22.

També el nombre de diagnosticats en els últims 14 dies està molt alt, amb 580 positius per cada 100.000 habitants, i el percentatge de positius entre els testats per PCR i test d'antígens es troba en l'11,91%.

Finalment, les dades al Moianès tampoc no baixen, amb un risc de rebrot de 835 punts i una velocitat de propagació de 2,83. Cal tenir en compte, però, que aquests valors depenen generalment de pocs positius perquè es disparin a l'alça o la baixa, degut a la poca població de la comarca.

Altres notícies que et poden interessar

​​​​​​
Participació