Des del rescat d'un unicorn volador fins al d'un gat escalador: els 14 successos més curiosos de 2020 al Bages

No són els casos més greus que han passat a la comarca ni els que han preocupat més als cossos policials, però segurament han estat els més simpàtics

Els Bombers rescaten un unicorn a Sant Vicenç de Castellet
Els Bombers rescaten un unicorn a Sant Vicenç de Castellet | Cedida
28 de desembre del 2021
Actualitzat a les 23:51h
Al llarg de l'any, són molts els successos vinculats als cossos policials i d'emergències que no tenen una transcendència en la quotidianitat, ni passen de ser meres anècdotes davant de fets més greus, però sí que fan que el dia a dia sigui més suportable, més en un any, com el 2020, que quedarà en els llibres d'història marcat per la Covid.

Des de NacióManresa s'ha fet una tria dels 14 successos més curiosos i simpàtics del 2020 al Bages, sense frivolitzar i escollint aquelles notícies que no han tingut un final tràgic.

Evacuant els gossos de la protectora de Sallent

Una de les conseqüències del pas del Gloria per la Catalunya Central va ser la crescuda de rieres i rius, i entre aquests, el Llobregat. El 23 de gener, els Bombers, amb Protecció Civil i Policia Local van haver de córrer per evacuar una vintena de gossos, quinze gats i dos conillets d'Índia de la protectora de Sallent, situada a la vora del riu, que havia quedat negada per l'aigua.

Els animals van ser reallotjats, temporalment, en una protectora de Berga.

El lladre més maldestre actua a Manresa

Un mes després, el 26 de febrer, va ser notícia el lladre que va intentar robar en dos establiments del Centre Històric, un darrere de l'altre i en tots dos casos va haver fugir corrent.

La carrera del delinqüent va començar al supermercat Llobet del carrer Sobrerroca quan el lladre va mostrar un ganivet i va exigir que li donessin la caixa. La treballadora de l'establiment, sense pensar-s'ho ni un moment, va agafar una ampolla plena de cava pel coll  i la va aixecar davant el lladre que, temorós, va fugir corrent.

Mitja hora després ho va intentar a l'estanc Núria de la via Sant Ignasi. El mètode va ser el mateix, i en aquest cas la resposta del botiguer va ser ruixar-lo amb un esprai de pebre a la cara. El desafortunat lladre, va haver de tornar a fugir del lloc.

Multen per desobeir el confinament... a una metgessa quan sortia de treballar

Ja plena pandèmia del coronavirus i amb confinament, el 6 d'abril, una metgessa va ser multada quan sortia de treballar del CUAP Bages, col·laborant en tasques de triatge de les persones contagiades, per agents de la Policia Nacional, que tenen la comissaria davant del centre sanitari. La multa... per desobeir el confinament.

Dies després, la pròpia Policia Nacional rectificava i en un comunicat es disculpava davant la metgessa per la multa que li havia posat.

Un cabirol a la plaça Espanya

El confinament total durant la primera onada de la pandèmia va provocar que molts animals silvestres recuperessin el seu espai davant la nul·la presència de gent al carrer. Els que més via en van fer van ser els senglars, principalment al passeig del Riu, però el que més va cridar l'atenció va ser un cabirol que, el 9 d'abril, va arribar fins a la plaça Espanya, en ple cor de Manresa.

Després d'empaitar-lo pels carrers cèntrics de la ciutat l'animal va ser atrapat pels Agents Rurals (ajudats per SEM, Policia Local i Mossos) que, després de fer-li una revisió, el van deixar anar al medi.


Marihuana en una furgoneta farmacèutica

Les estrictes normes per combatre la pandèmia tot restringint la mobilitat van provocar que, també els traficants de drogues, aguditzessin l'enginy per continuar amb la seva "activitat econòmica". Tot i així, als protagonistes d'aquesta notícia no els va sortir prou bé.

El 3 de maig, la Guàrdia Civil va interceptar una furgoneta d'un suposat servei urgent a farmàcies a la C-25 a Manresa, que anava carregada amb 46,6 quilos de marihuana, i va arrestar els dos ocupants.

Enxampen el lladre d'un televisor gràcies al seu gos

Dos dies després, el 5 de maig, la Policia Local de Manresa va detenir el presumpte lladre d'un televisor gràcies al seu gos. De matinada, l'home havia trencat la vidriera de l'espai de gent gran de La Caixa al carrer de Pompeu Fabra i n'havia sortit amb un televisor de grans dimensions. Segons testimonis dels fets, l'home anava acompanyat d'un gos blanc.

Quan els agents van arribar al lloc no van trobar-hi l'home, però en un altre punt de la ciutat van veure un gos blanc que anava sol, amb la corretja penjant. Els agents van seguir l'animal fins que es va introduir a l'entrada d'un pàrquing on es trobava un home, que coincidia amb la descripció facilitada pels testimonis, amb un televisor a les mans.

Un funeral, investigat

També en el mes de maig, el dia 29, va ser notícia que els Mossos d'Esquadra van iniciar la investigació d'un funeral celebrat al camp de futbol de Castellbell i el Vilar en memòria d'una persona molt coneguda al poble. Catalunya es trobava el fase 1 de la desescalada.

El mateix consistori, i altres entitats van publicar fotografies de la cerimònia a les xarxes socials, unes fotografies que podrien donar a entendre que es va incomplir la normativa de desconfinament.

Llança mobles i pintura a la policia des del balcó de casa seva

El 8 de juny, un veí de Sant Vicenç de Castellet rebia els agents dels Mossos d'Esquadra llançant-los mobles i pintura des del balcó de casa seva després que fossin avisats per veïns de l'immoble que s'havien discutit amb ell per fer gresca i tenir la música alta.

Quan els agents van arribar finalment al pis, van acabar detenint-lo perquè no va cedir en la seva actitud agressiva.


Rescaten un unicorn volador d'una teulada de Sant Vicenç

L'agost té aquestes coses. I si la mobilitat està restringida, encara més. El dia 9, els Bombers van retirar de la façana d'un edifici de Sant Vicenç de Castellet una piscina flotador amb forma d'unicorn que el vent havia fet volar des d'un terrat proper. 

L'avís a emergències deia que havia sortit volant una piscina, però quan els bombers van arribar a lloc es van endur la sorpresa que la piscina era infantil, en format flotador i amb la figura d'un unicorn. Tot i així, els bombers van activar la cistella i van rescatar l'unicorn-piscina, fent-la arribar fins al terrat d'on havia sortit volant.


Un taüt amb restes humanes en un contenidor

Tornant de vacances, el 7 de setembre era notícia la troballa d'un taüt desballestat amb restes humanes en un contenidor obert a l'exterior del cementiri de Castellbell i el Vilar. Diversos ossos es podien veure a simple vista, com una vèrtebra, i també roba de vestir desgastada pel temps i roba del folre de la caixa mortuòria.

L'Ajuntament de Castellbell i el Vilar, que es trobava en el procés de nova adjudicació de les tasques de manteniment, inhumació i totes les feines relacionades amb el cementiri, va iniciar una investigació per aclarir les responsabilitats.

Mig nu, sobre el capó del cotxe, a 130 km/h per la C-25 a Sallent

Encara no feia massa fred o això devia pensar el protagonista d'aquesta notícia del 15 de setembre. Diversos conductors van poder veure aquell dia una imatge gairebé increïble: un turisme circulant a uns 130 km/h a l'enllaç entre la C-16 (eix del Llobregat) i la C-25 (eix Transversal) amb un home estirat sobre el capó del cotxe, un descapotable, agafat al marge del parabrises, mig nu, només amb calçotets -o banyador- i saludant tots els vehicles que se li creuaven al pas.


Adormit en un cotxe robat

Per qui cregui que la carrera de delinqüent no és esgotadora, que miri què li va passar a primers d'octubre a aquest jove quan es va quedar adormit a l'interior d'un cotxe robat. Agents de la Policia Local de Manresa es van dirigir al carrer Montalegre on hi havia un cotxe aparcat en un gual.

Quan els agents van acostar-se al cotxe per denunciar-lo, van veure que hi havia un home dormint al seu interior. Quan es procedia a la identificació de l'home i del vehicle, el sistema informàtic va alertar que el vehicle havia estat sostret una setmana abans. L'home, es clar, va ser detingut.

Sis vedells s'escapen durant un decomís en una granja

Castellbell i el Vilar va intentar atrapar durant un mes sis vedells que s'havien escapat durant un decomís a una explotació ramadera que no tenia llicència d'activitat. Durant l'actuació prop de la meitat de les vaques –n'hi havia 36- es van escapar. Al cap de pocs dies se'n van poder localitzar deu i, posteriorment, una de nova, però quedaven els sis vedells per recuperar.

A més, el propietari de l'explotació va denunciar l'Ajuntament perquè, segons ell, les vaques que van voler decomissar i que es van acabar escapant, no eren l'objecte de l'actuació, sinó que responien a una llicència d'activitat que sí que tenia.

Intentant robar la caixa de les castanyes

Agents de la Policia Local de Manresa van detenir el 25 d'octubre un home que havia intentat endur-se la caixa de la parada de castanyes de la plaça Sant Domènec de Manresa.

Una patrulla aturada a la plaça de Sant Domènec va veure molt enrenou al voltant de la parada de castanyes. En acostar-se va veure un home que n'aguantava un altre. Testimonis van explicar que, feia escassament un minut, el retingut havia agafat una caixa amb la recaptació de la parada de castanyes i el propietari, en adonar-se'n, havia sortit corrent al seu darrere i l'havia atrapat.


Un gat escalador

El 10 de novembre, els Bombers varen tenir una feinada per rescatar un gat que s'havia enfilat a una façana a la cruïlla entre la carretera de Vic i la Muralla del Carme. Malgrat que els bombers l'empaitaven amunt i avall amb l'escala, el gat sempre aconseguia escapolir-se. Fins un moment en què l'animal va fer una passa en fals i va caure amb la fortuna de tenir un bomber que el va agafar al vol abans no intentés creuar algun dels carrers propers, molt transitats.


El testimoni d'un cotxe intel·ligent

Després d'un any en el qual molts dels successos curiosos o simpàtics tenen a veure amb animals, cal acabar amb una notícia tecnològica. El passat 12 de desembre transcendia una agressió que s'havia produït en l'aparcament del Carrefour de Manresa quan el conductor d'un vehicle elèctric va retreure al conductor d'un cotxe de combustió que aparqués en les places reservades als primers.

La resposta de l'increpat va ser obrir el maleter del cotxe i atacar l'altra conductor amb una clau de creu a la mà. La particularitat del cas? Que l'intent d'agressió va ser gravat nítidament per una de les càmeres de seguretat del vehicle elèctric.