El Moianès farà oficial el febrer la seva petició per ser comarca

Actualment, el Moianès representa una població d'uns 13.000 habitants

| 22/01/2010 a les 16:38h
Arxivat a: Política, moianès, governació, comarca
Aquesta notícia es va publicar originalment el 22/01/2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
A excepció de Sant Quirze Safaja, els deu municipis que integren el Moianès ja han aprovat la moció que reclama al Departament de Governació que s'iniciïn els tràmits pel seu reconeixement comarcal i la seva adscripció a una futura vegueria de la Catalunya Central. Aquest municipi aprovarà la moció abans del dia 10 de febrer. Precisament, aquest mes de febrer, el Consorci del Moianès té previst lliurar la petició formal al Govern, un cop s'hagi enllestit la documentació que en justifica la demanda. Aquesta documentació l'està elaborant el professor del Departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida, Jesús Burgueño. El Consorci ha presentat dues al·legacions a la Llei de Vegueries.

En una de les al·legacions es demana que els municipis de Castellterçol, Castellcir, Sant Quirze Safaja i Granera s'incorporin a les poblacions que formaran part de la Catalunya Central. Totes pertanyen al Vallès Oriental i per tant quedarien fora d'aquesta nova vegueria.

D'altra banda, el Consorci del Moianès demana que així com la Llei preveu que un municipi o una comarca pugui canviar de vegueria pugui fer-ho, també es concreti què passa si es crea una comarca nova.

En aquests moments, el Consorci del Moianès ja ha completat part dels tràmits per reclamar el reconeixement comarcal d'aquest territori. Segons ha explicat el seu president, Josep Montràs, només s'està pendent de l'aprovació de la moció per part del ple de Sant Quirze Safaja i de la presentació de la documentació oficial amb la petició al Departament de Governació.

La petició oficial es farà dins la primera quinzena de febrer, ha explicat Montràs. A banda de l'acord de ple de les deu poblacions que integrarien aquesta nova comarca, el Consorci lliurarà a Governació la documentació que avala la necessitat de la seva creació. Es tracta d'un treball que s'ha encarregat al professor del Departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida, Jesús Burgueño.

Una antiga reivindicació
Actualment, els municipis del Moianès estan repartits entre el Bages, Osona i el Vallès Oriental i representen una població total d'uns 13.000 habitants.

El Moianès reivindica des de l'any 1986 la seva realitat comarcal. De fet, el Consorci per a la Promoció dels Municipis del Moianès fa anys que exerceix les funcions d'un consell comarcal però sense rebre els recursos econòmics que reben aquestes institucions.

Precisament fa poc més d'un any que es va constituir l'Associació Endavant Moianès, Endavant la Comarca (EMEC), per reclamar el reconeixement comarcal basant-se en l'Informe sobre la revisió del model d'organització territorial de Catalunya de l'any 2000, més conegut com 'Informe Roca', que ja contemplava la creació del Moianès.

La nova comarca
Els municipis que s'integrarien en aquesta nova comarca són Moià, Calders, L'Estany i Monistrol de Calders, actualment al Bages. Santa Maria d'Oló, també bagenc, va votar en referèndum l'any 2003 no canviar de comarca. El reconeixement del Moianès deixaria el Vallès Oriental sense Castellcir, Castellterçol, Sant Quirze Safaja i Granera, mentre que Osona perdria Collsuspina.

En el cas que el procediment tiri endavant, el Moianès seria la primera comarca de Catalunya en constituir-se després del procediment extraordinari que l'any 1988 va donar lloc a la creació del Pla de l'Estany, el Pla d'Urgell i l'Alta Ribagorça.


COMENTARIS

Comarques
Observador, 24/01/2010 a les 17:09
+0
-0
Amb tots els respectes per la gent del Moianès.

L'invent de les comarques polítiques ha estat un fracàs. Els Consells Comarcals no serveixen per res políticament, són només contrapoders innecessaris.

Sóc dels que crec que els municipis s'han d'agrupar (voluntariament) per mancomunar serveis amb la finalitat de donar millor servei als ciutadans i reduir costos. El minifundi de les administracions locals és massa costós.

Al Moianès ja teniu un Consorci que funciona i, per tant, aquesta és una bona eina. El mateix haurien de fer les altres comarques.

Si volem dividir el país en vegueries, primer ens hem de posar d'acord quantes i quines. No poden solapar-se amb les diputacions (les han de substituir). No se'n poden fer gaire més que el nombre de diputacions existents, perquè sinó serien massa cares.

L'administració ha de procurar donar bon servei als ciutadans però s'ha d'aprimar. L'obesitat no es bona i ens surt molt cara.

bagenc
Anònim, 26/02/2010 a les 08:58
+0
-0
Com a català, crec en les vegueries, pero que substitueixen els consells comarcals i les diputacions: no vull mes comarques perque únicament serveixen per duplicar burocràcia i ja en tenim prou d'aquest pal.
Com a olonenc no vull pertanyer al moianés,perquè no tinc cap mena de simptonia amb Moià : hem estat un poble que gira al voltant de Manresa i ara actualment també de Vic, i crec que al Moianés únicament ens volen per fer més "bulto".Si des de l'Ajuntament que vàrem votar i ens representa no es té clar, podem tornar-hi i tancar aquest tema ja per sempre sense jugar amb aquesta ambigüetat.
gràcies.
olo pel bages
OLONENC, 26/02/2010 a les 09:01
+0
-0
Com a correció al primer apartat d'aquest article, i segons informacions del batlle d'Oló, aquest poble no ha aprovat la moció per demanar comarca el Moianés; s'ha volgut respecta l'opinió que va expressar majoritariament la gent al 2003.
OLO AL BAGES
Anònim, 19/04/2010 a les 18:34
+1
-0
Soc olonenc i sempre he vist la creació del moianés amb un tuf politic i d'interessos (i concretament a Oló encara més); no veig clar que pretén l'alcalde dient publicament que no han ratificat l'acord; dient això, podem ser del moianés per obligació si es fa la comarca i quedem be amb la vianda al plat? per què no tornem a votar i ho deixem clar per poder aparcar el tema en un o l'altre sentit per sempre? Aquesta historia porta malestar al poble, ha arribat que surt la paraula moianés per tot arreu i a totes hores, i els olonencs el que volem es fer el que va prometre l'Alcalde a les eleccions : treballar per Oló i senti-nos orgullosos de ser de Oló.
Visca el meu poble¡¡¡¡

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Navàs viurà aquest cap de setmana la Fira de Tardor
Navàs viurà aquest cap de setmana la Fira de Tardor | AjNvs
Del divendres 19 al diumenge 21 d'octubre
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 22
«Sopa de pollastre amb ordi» arribarà al Kursaal l'últim cap de setmana d'octubre
«Sopa de pollastre amb ordi» arribarà al Kursaal l'últim cap de setmana d'octubre | Promocional
A la sala gran del Kursaal, el dissabte 27 i el diumenge 28 d'octubre