El Moianès farà oficial el febrer la seva petició per ser comarca

Actualment, el Moianès representa una població d'uns 13.000 habitants

per ACN/Montserrat Ayala , 22 de gener de 2010 a les 16:38 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de gener de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
A excepció de Sant Quirze Safaja, els deu municipis que integren el Moianès ja han aprovat la moció que reclama al Departament de Governació que s'iniciïn els tràmits pel seu reconeixement comarcal i la seva adscripció a una futura vegueria de la Catalunya Central. Aquest municipi aprovarà la moció abans del dia 10 de febrer. Precisament, aquest mes de febrer, el Consorci del Moianès té previst lliurar la petició formal al Govern, un cop s'hagi enllestit la documentació que en justifica la demanda. Aquesta documentació l'està elaborant el professor del Departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida, Jesús Burgueño. El Consorci ha presentat dues al·legacions a la Llei de Vegueries.

En una de les al·legacions es demana que els municipis de Castellterçol, Castellcir, Sant Quirze Safaja i Granera s'incorporin a les poblacions que formaran part de la Catalunya Central. Totes pertanyen al Vallès Oriental i per tant quedarien fora d'aquesta nova vegueria.

D'altra banda, el Consorci del Moianès demana que així com la Llei preveu que un municipi o una comarca pugui canviar de vegueria pugui fer-ho, també es concreti què passa si es crea una comarca nova.

En aquests moments, el Consorci del Moianès ja ha completat part dels tràmits per reclamar el reconeixement comarcal d'aquest territori. Segons ha explicat el seu president, Josep Montràs, només s'està pendent de l'aprovació de la moció per part del ple de Sant Quirze Safaja i de la presentació de la documentació oficial amb la petició al Departament de Governació.

La petició oficial es farà dins la primera quinzena de febrer, ha explicat Montràs. A banda de l'acord de ple de les deu poblacions que integrarien aquesta nova comarca, el Consorci lliurarà a Governació la documentació que avala la necessitat de la seva creació. Es tracta d'un treball que s'ha encarregat al professor del Departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida, Jesús Burgueño.

Una antiga reivindicació
Actualment, els municipis del Moianès estan repartits entre el Bages, Osona i el Vallès Oriental i representen una població total d'uns 13.000 habitants.

El Moianès reivindica des de l'any 1986 la seva realitat comarcal. De fet, el Consorci per a la Promoció dels Municipis del Moianès fa anys que exerceix les funcions d'un consell comarcal però sense rebre els recursos econòmics que reben aquestes institucions.

Precisament fa poc més d'un any que es va constituir l'Associació Endavant Moianès, Endavant la Comarca (EMEC), per reclamar el reconeixement comarcal basant-se en l'Informe sobre la revisió del model d'organització territorial de Catalunya de l'any 2000, més conegut com 'Informe Roca', que ja contemplava la creació del Moianès.

La nova comarca
Els municipis que s'integrarien en aquesta nova comarca són Moià, Calders, L'Estany i Monistrol de Calders, actualment al Bages. Santa Maria d'Oló, també bagenc, va votar en referèndum l'any 2003 no canviar de comarca. El reconeixement del Moianès deixaria el Vallès Oriental sense Castellcir, Castellterçol, Sant Quirze Safaja i Granera, mentre que Osona perdria Collsuspina.

En el cas que el procediment tiri endavant, el Moianès seria la primera comarca de Catalunya en constituir-se després del procediment extraordinari que l'any 1988 va donar lloc a la creació del Pla de l'Estany, el Pla d'Urgell i l'Alta Ribagorça.

 

Participació