Arran Manresa inicia la campanya «Sense casa, sense feina, sense por!»

Els joves independentistes han omplert d'enganxines l'oficina del BBVA del passeig i faran més accions "sorpresa"

Roda de premsa d'Arran vana l'oficina del BBVA del passeig Pere III
Roda de premsa d'Arran vana l'oficina del BBVA del passeig Pere III | Pere Fontanals
24 de desembre del 2020
Actualitzat a la 13:50h
La formació política juvenil Arran ha iniciat aquest dijous, vigília de Nadal, la campanya "Sense casa, sense feina, sense por!" per denunciar la precarietat que viuen els joves dels Països Catalans tant en l'accés a la feina, amb l'atur juvenil més alt d'Europa, com en l'accés a l'habitatge quan, "només a Manresa hi ha uns 7.000 habitatges buits".

La presentació de la campanya ha tingut lloc al passeig Pere III davant de l'oficina principal del BBVA a la ciutat. Quan els joves han muntat la seva taula a la porta del banc, els responsables de l'oficina s'han afanyat a tancar les seves portes, tot i que l'acció que han portat terme els membres d'Arran després de la roda de premsa ha estat omplir la façana i els accessos al BBVA amb enganxines on reclamaven els seus drets.

Els joves han denunciat el "capitalisme" com a responsable que els bancs "tractin un bé bàsic com l'habitatge com si fos una mercaderia". En aquest sentit han exposat que "a Catalunya, el BBVA, la Sareb, Blackstone, CaixaBank i Bankia acumulen el 78,8% dels pisos que consten al Registre d'habitatges buits i d'habitatges desocupats sense títol habilitant de la Generalitat".

"La nostra generació porta sentint la paraula crisi des que vam néixer", s'han exclamat, "vivim en una pandèmia permanent de precarietat, d'emergència habitacional, brutalitat policial i racisme".

Des de l'organització independentista juvenil han recordat que l'ocupació entre les persones d'entre 16 i 25 anys ha baixat gairebé un 25% amb la pèrdua de 244.000 llocs de treball arreu de l'Estat. Als Països Catalans, l'atur juvenil se situa en el 40%, mentre que l'Estat espanyol lidera el rànquing europeu amb un 44%.
 

Els joves, posant enganxines a la porta del BBVA. Foto: Pere Fontanals


Els joves també han volgut denunciar la culpabilització que pateixen per part de mitjans i opinió pública mentre que "patim les retallades a la sanitat i a l'educació, hi ha desnonaments cada dia, i es produeixen aglomeracions al metro a diari".

La campanya que engeguen de denúncia als bancs i als grans tenidors, treballarà amb el jovent que vulgui emancipar-se i poder fer propostes d'habitatge comunitàries, basades en el suport mutu per teixir "altres formes de viure lliures de lògiques individualistes i comportaments racistes i masclistes".