«No puc deixar de fumar tot sol. Necessito ajuda!»

La Clínica Sant Josep ha posat en marxa una consulta de deshabituació del tabac per ajudar a aquelles persones que volen deixar de fumar. Prop d'un 70% de la població que fuma té la intenció de deixar de fumar, però només un 2% ho aconsegueix

Programa de deshabituació del tabac
Programa de deshabituació del tabac | CSJ
NacióManresa
29 de desembre del 2021
Actualitzat a les 22:01h
Abans de la Covid-19, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el tabaquisme va ser considerat l'epidèmia del segle XXI. Tot i que moltes persones no en són conscients, cal tenir en compte que el tabac és una malaltia addictiva crònica. Actualment, un 24% de la població a Catalunya fuma i cada hora una persona mor a causa d'una malaltia relacionada amb el tabac.

Aquestes dades preocupants han estat els detonants perquè la Clínica Sant Josep hagi posat en funcionament un nou servei privat de deshabituació tabàquica, liderat per la infermera de la Clínica Sant Josep i coordinadora de la Comissió Hospital Sense Fum d'Althaia, Lídia Rubio, acompanyada pel Dr. Josep Maria Marcos, especialista en Medicina Interna. El nou servei neix amb l'objectiu, per una banda, d'ajudar a aquelles persones que volen deixar de fumar i, per altra, que aquesta problemàtica sigui tractada com una malaltia. I és que s'ha demostrat que el consum de tabac, en qualsevol de les seves formes, empitjora el curs de les malalties respiratòries, sent un factor de risc molt important de les malalties cardiovasculars i oncològiques, així com també en la diabetis. I, en aquests moments, en què convivim amb el coronavirus SARS-CoV-2, l'evidència científica està demostrant que les persones que fumen tenen un risc més elevat de desenvolupar de forma més greu els símptomes de la Covid-19. 

La voluntat de deixar de fumar: les etapes del procés 

Hi ha persones que han pogut eliminar el tabac de les vides sense l'ajuda de cap professional o tractament, però hi ha força gent que necessita l'ajuda de professionals de la salut per aconseguir-ho, ja que deixar de fumar no és fàcil ni existeix cap fórmula màgica. 

No hi ha un únic patró de comportament quan una persona vol deixar de fumar, però en línies generals, segueix una seqüència d'etapes concretes. La primera d'aquestes és l'anomenada etapa de precontemplació, que és quan la persona no s'ha plantejat de forma seriosa deixar de fumar i es nega a reconèixer el propi problema. La següent fase ja és la de contemplació, moment en què la persona comença a tenir dubtes i manté una determinada conducta, però es mostra més receptiu a la informació i a les possibles solucions per deixar de fumar. Posteriorment, arriba l'anomenada fase de preparació, quan la persona ja està disposada a deixar de fumar i volen fer un intent seriós en els propers sis mesos. A més, ja ha fet alguns passos per eliminar el tabac de la vida. 

Si per fer-ho recorren a un suport assistencial com el que ofereix la Clínica Sant Josep es fa una primera visita. Durant aquesta sessió es fa una entrevista en profunditat, es controla la pressió arterial i es mira el pes, ja que la variació d'aquest pot influir al llarg del procés. En principi, no es fa cap analítica, a excepció que el metge diagnostiqui que hi ha alteracions greus. 

Un cop els pacients arriben en aquest punt, se'ls acompanya en la fase d'acció, que és l'anomenat dia D, la data que escullen per iniciar el procés de deshabituació tabàquica total. En cada cas, s'analitza si la persona ha de rebre l'ajuda d'un tractament farmacològic per superar l'anomenat síndrome d'abstinència. 

Un cop superat aquest període, que s'allarga uns sis mesos, passaran a una nova fase, la de manteniment. Durant aquesta segona etapa es fa un seguiment i acompanyament a la persona que ha deixat de fumar i que dura sis mesos més. L'objectiu d'aquest estadi és mantenir els canvis que ha anat aconseguint a través de la modificació del seu estil de vida i prevenir-los de possibles recaigudes. 

Quan ha passat un any des del dia D es considera que la persona ja està deshabituada i no necessita de l'acompanyament d'un professional de la salut. En aquest moment finalitza el procés de deshabituació tabàquica. Tot i així, si un pacient recau, els professionals l'ajuden a tornar a començar tot el procés.

 
Vols més informació sobre els serveis de la Clínica Sant Josep?