Zenobita publica el llibre que commemora el 75è aniversari d'Oliva Torras

L'obra documenta la fundació, evolució i llegat d'aquesta reconeguda empresa manresana

Redacció
22 de desembre del 2020
Actualitzat a la 13:03h
Oliva Torras, al polígon del Pont Nou de Manresa
Oliva Torras, al polígon del Pont Nou de Manresa | GSV
L'editorial manresana Zenobita edicions s'ha fet càrrec de la publicació Oliva Torras. 75 anys transformant el metall, una obra signada per Josep Massanés que recull la història d'aquesta emblemàtica empresa manresana, des de la seva posada en marxa, l'any 1945, fins al dia d'avui.

El llibre s'estructura en cinc capítols. El primer ens introdueix i contextualitza el moment històric de la fundació del primer taller a càrrec de Jaume Victori i Lluís Oliva, posant de relleu la tradició industrial de la metal·lúrgia al Bages. El segon capítol ja ens endinsa en la posada dels fonaments: el primer taller a la Pujada del Castell, que es destinaria a la reparació de maquinària. Però a més, aquest capítol, que recull també els fets més destacats del context socioeconòmic de l'època, dibuixa els perfils biogràfics dels seus fundadors, Jaume Victori i Lluís Oliva, autèntics emprenedors en la postguerra.

El tercer capítol, que se centra en els anys finals de la dictadura i la transició, recull l'empenta de la segona generació empresarial, la que va apostar per la gran fàbrica (1972‐1982) i quan es va passar de la caldereria del tèxtil a la caldereria industrial. El quart capítol se centra en la transformació tecnològica (1983‐1999) i el cinquè en la creació, consolidació i internacionalització del grup (2000-2020), quan pren rellevància l'acció de la tercera generació empresarial.

El pròleg i l'epíleg, a mode de reflexions més enllà de la funció documental del llibre, marquen l'inici i el final, respectivament, d'un treball que compta amb una àmplia selecció de fotografies.

Aquesta obra, en paraules del seu autor, Josep Massanés, "té tres voluntats. Per una banda, la de documentar la història, de forma acadèmica i rigorosa, per deixar-ne testimoni. En segon lloc, la de transmetre uns valors i una manera de fer empresa que perdura fins avui. Finalment, la de reconèixer el camí fet, les fites assolides i l'absoluta dedicació de tres generacions a l'empresa".