El «Nadal al Catà» d'enguany serà en format pel·lícula

Els alumnes de l'institut Guillem Catà faran públic el seu treball cinematogràfic aquest dilluns

Rodant la producció amb pluja
Rodant la producció amb pluja | INS Guillem Catà
Redacció
20 de desembre del 2020
Actualitzat a la 13:59h
Aquesta setmana passada els alumnes de l'institut Guillem Catà de Manresa han acabat de gravar l'espectacle Nadal al Catà. Serà la desena edició i, amb la presencia de la Covid-19, van decidir abandonar el format clàssic teatral per passar a la versió cinematogràfica. "Hi va haver un moment que semblava que renunciàvem, que era massa difícil assajar per grups bombolla, que no era possible. Però a l’altre costat de la balança no ens volíem perdre aquesta desena edició. I aleshores va sortir la idea: fer una pel·lícula!" comenta Alícia Puertas, que amb una bona dosi d’entusiasme i la complicitat del professorat del centre, va contactar amb la directora Isabel Casanova i, plegats, van decidir embarcar-se.

De fet, la possibilitat d’emprendre aquest canvi té una explicació, i aquesta és l’Aula de teatre del centre que ja suma tres dècades. Una opció de l’Institut Guillem Catà, que des de sempre ha apostat per combinar aprenentatge amb educació artística —també la plàstica i també la música. Ara, quan la pandèmia fa més complex el dia a dia dels centres educatius, disposar d’un temps i un espai de creació i intercanvi artístic esdevé fonamental, i ens permet superar la temptació utilitarista de l’educació. Fins el punt que potser, després de la covid-19 l’educació i la cultura avançaran més plegades que mai.

Els nois i noies han hagut d'assajar per grups bombolla de manera que en Lluquet i Rovelló van a la mateixa aula, o els arcàngels o, és clar, en Llucifer i Satanàs. A la part musical, tots els grups han seguit la mateixa estratègia prevista pels protocols sanitaris d’Educació. I tothom està segur que sortirà preciós. Al capdavall, l’alumnat dels cicles formatius de Perruqueria i d’Estètica, els de Tèxtil o els de Fusteria i moble, han tornat a treballar plegats en el projecte. I partir de demà dilluns el resultat s’estrenarà a mig matí, i se seguirà des de les pissarres digitals de cada aula. Després, aquest Nadal al Catà tan especial es penjarà a la web del centre i tothom està convençut que tindrà molts i molts visitants.

Perquè el text, que arrenca dels populars Pastorets de Folch i Torres, incorpora personatges contemporanis en l’estol d’àngels o dels pecats capitals, i s’acosta a la realitat des de la tradició popular. "Una decisió que any rere any ens permetem al guió des que vam començar el 2011 amb la professora Rosa Maria Ortega, avui regidora a l’Ajuntament de Manresa. La condició de cultura popular ens anima a ampliar, retallar o inventar, i fer-ho de costat als nanos!", diu Ramon Fontdevila, responsable dels guions que cada any es renoven. Sigui com sigui, els seus impulsors estan convençuts que a partir d'aquest dilluns 21, la seva proposta artística almenys tindrà més visites que les que mai hagués pogut suportar l'enyorat teatre dels Carlins.