Althaia aposta per donar resposta a l'avortament «amb un diàleg entre tots» i amb el lideratge de Salut

Recorda que el Patronat de la Fundació està format per persones "amb les seves creences i valors", fruit de les identitats de les institucions que l'han conformada

Hospital Sant Joan de Déu de Manresa
Hospital Sant Joan de Déu de Manresa | Pere Fontanals
19 de desembre del 2020
El Patronat d'Althaia, Xarxa Assistencial Universitària de Manresa, "a través del diàleg", aposta perquè "entre tots treballem per continuar donant sempre la millor resposta possible a l'atenció de la interrupció voluntària de l'embaràs, amb una mirada integral i humana", però assegura que s'ha de fer sota el lideratge del Departament de Salut perquè la situació que s'ha plantejat aquestes setmanes a Manresa "es dona, també, al conjunt del país". 

Aquesta reflexió l'ha fet pública en una carta al diari Regió7, arran del debat generat sobre la situació respecte les interrupcions voluntàries de l'embaràs que la Fundació no practica. La carta recull la reflexió consensuada durant la reunió ordinària del Patronat d'aquest passat dimecres, que tal com va explicar l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, en el ple de l'Ajuntament de dijous, va transcórrer durant una hora.

Abans de res, el Patronat ha volgut manifestar, el seu "respecte pels grups i persones que es preocupen i vetllen pels drets de les altres persones", que, assegura, és "en sí mateix un objectiu compartit". La Fundació Althaia, "des de la identitat definida en els seus estatuts, codi ètic i model assistencial", és una Fundació plural i respectuosa "amb les creences i valors de la ciutadania i dels seus professionals".

Així mateix, el Patronat de la Fundació Althaia "reconeix i respecta el dret de les dones que opten per acollir-se a una interrupció voluntària de l'embaràs", i que aquest procés és dugui a terme "en les millors condicions possibles i amb el compliment de la llei vigent", i entén que les situacions que porten a una dona a un avortament "són complexes i requereixen una atenció acurada, professionalitzada i amb una visió global, que no podem limitar a la pràctica d'una tècnica instrumental".

La carta recorda que la Fundació Althaia està fonamentada en "uns principis i valors que són fruit de la història i de les identitats de les diverses institucions que l'han conformada" i explica que les persones membres del Patronat son designades per les Institucions que van constituir la Fundació, però que com en totes les fundacions, un cop designades i havent acceptat la condició de patró, ho som a títol personal. Per tant, el Patronat està configurat per persones físiques, no per les institucions que les han designat. Persones, cadascuna, "amb les seves creences i valors", que poden representar "visions diferents", però que tenen la responsabilitat de vetllar per la finalitat, valors i missió de la Fundació.

Tot i el necessari respecte a les diferents ideologies i posicionaments, cal garantir, "tot i amb fórmules diverses, l'acompliment legal i el dret d'assistència de les persones, sigui quina sigui la seva situació o la seva realitat, buscant solucions adients i respectuoses amb tothom".

Finalment, el Patronat de la Fundació Althaia, "a través del diàleg", aposta perquè "entre tots treballem per continuar donant sempre la millor resposta possible a l'atenció de la interrupció voluntària de l'embaràs, amb una mirada integral i humana". Aquest diàleg la Fundació entén que s'ha de desenvolupar "amb el lideratge imprescindible del Departament de Salut tant perquè és l'administració competent, com perquè la situació respecte les interrupcions voluntàries de l'embaràs que s'ha plantejat es dona, també, al conjunt del país".