Moià recupera el parc de Bombers onze anys després

El cos anuncia una inversió de 5,5 milions d'euros per construir una nova seu a Manresa

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, durant el seu parlament al parc de Bombers de Moià
El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, durant el seu parlament al parc de Bombers de Moià | Estefania Escolà
Redacció
18 de desembre del 2020
Actualitzat a les 15:42h
El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha inaugurat aquest matí el nou edifici del parc dels bombers de la Generalitat a Moià (Moianès), acompanyat de la delegada territorial del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central,  Alba Camps; del director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Manel Pardo; i del director dels serveis territorials d'Interior a la Catalunya Central, Eduard Freixedes, entre d'altres autoritats.

Aprofitant la construcció, el cos d'emergències ha anunciat una inversió de 5,5 milions d'euros per a la posada en marxa d'unes noves instal·lacions a la Regió Central, a Manresa. "La inversió més gran de la nostra història" ha aprofundit Màxim del Valle, sotsinspector cap del Servei Tècnic dels Bombers de la Generalitat.

Sàmper ha qualificat el parc d'"extraordinari" i ha felicitat "a totes les persones que han col·laborat en la seva construcció, de forma especial als bombers" lloant la seva "professionalitat i rigor a l'hora de treballar". "Més enllà de les característiques d'aquest parc de bombers, moltes gràcies per la feina que feu, de veritat", ha expressat. 

El conseller ha posat en valor el Pla de Bombers 2025, un pla que marca les línies estratègiques que s'està implementant per revertir i millorar la situació del Cos de Bombers de la Generalitat en els àmbits de personal, vehicles, materials i infraestructures, en el marc del qual s'ha realitzat aquesta construcció. En aquest sentit el conseller ha manifestat que el pla 2025 "actualitza les necessitats a nivell de bombers de Catalunya però no hi ha prou". "Aquest Pla elaborat des d'Interior amb la vostra ajuda, requereix de voluntat política" que ha d'anar acompanyada "de totes les inversions necessàries perquè pugeu fer la vostra feina" ha afegit.

Per la seva banda, Màxim del Valle, sotsinspector cap del Servei Tècnic dels Bombers de la Generalitat, ha recordat que l'obra de construcció del nou edifici dels Bombers a Moià s'engloba en el Pla Bombers 2025 i ha destacat l'aposta feta per la DGPEIS en la integració paisatgística del nou edifici del parc de Bombers, i que aquest sigui una construcció realitzada íntegrament amb fusta. "Esperem, amb el nostre exemple, ajudar en el foment de l'ús de la fusta en la construcció de properes edificacions", ha afegit.

El cost d'execució de les obres del nou parc de bombers ha estat de 1.545.062,84 euros IVA inclòs (161.121,04 euros corresponents a la urbanització del solar i 1.383.941,80 euros corresponents a l'execució de l'edifici).

El sistema constructiu es caracteritza per la lleugeresa dels seus materials i per la seva resposta eficient als requeriments tèrmics, estructurals, acústics i de manteniment. El nou edifici s'ha executat mitjançant un sistema de construcció en sec, un sistema que és ràpid i econòmic gràcies a la repetició i sistematització dels elements que la composen (estructura en fusta laminada i elements de façana lleugers de fusta de pi). Tots aquests elements són modulars i han estat realitzats en taller.

El nou parc disposa de dues tipologies edificatòries; la part corresponent a les dependències dels bombers, considerat com un equipament administratiu, i la part d'equipament industrial, que correspon a la zona de cotxera, gimnàs i zones complementàries (magatzems d'equips intervenció i tallers).

L'edifici forma un volum amb una aparença exterior hermètica i està acabat amb panells de fusta de llibret que unifiquen totes les finestres que donen a l'exterior. La durabilitat i el baix manteniment de la façana s'assoleix protegint la fusta amb un sistema de pre-envelliment per penetració en base aigua. Els elements de forjat i els tancaments interiors son fabricats amb panells de fusta de pi laminada i creuada.

El parc de bombers de Moià forma part de la Regió d'Emergències Centre i compta amb 5 bombers per torn i una plantilla de 17 efectius, així com amb 9 membres de la unitat EPAF (equips de prevenció activa Forestals).

Pel que fa als vehicles, disposa d'un camió BRP (bomba rural pesant) i dos vehicles lleugers (unitat de personal i càrrega), un dels quals és de la unitat EPAF. 

Tret de sortida a altres inversions

La inauguració ha permès al conseller d'Interior, Miquel Sàmper, descobrir la seva primera placa. El titular d'Interior ha aprofitat la inauguració per recordar que l'obra de construcció del nou edifici s'engloba en el Pla Bombers 2025, que persegueix, entre altres objectius, millorar les instal·lacions més deteriorades del cos d'emergències.

En aquest sentit, ha avançat del Valle, imminentment se signarà un conveni per desplegar una nova seu per a la Regió Centre dels Bombers, a Manresa. S'ubicarà en uns terrenys propers a l'actual i tindrà un cost de 5,5 milions d'euros. "La inversió més gran de la història en unes instal·lacions del cos", ha assegurat el sotsinspector.

A banda, del Valle ha explicat que es preveuen altres "obres grans" als parcs de Tarragona (5 milions d'euros), Terrassa (3 milions d'euros) i Solsona (1,2 milions d'euros). A banda de 128 obres menors, al llarg de 2019, per solucionar algunes deficiències en la resta d'instal·lacions.

Interior anuncia "menys pedagogia" i "més sancions" per l'incompliment de les restriccions

El departament d'Interior ha recaptat ja més d'1 milió d'euros per incompliment de les restriccions i el seu titular, Miquel Sàmper, ha avisat que ara s'entra en una tercera fase en què hi haurà menys pedagogia i més sancions. En aquest sentit, el conseller ha recordat que les multes "són molt costoses", ja que van dels 300 als 600.000 euros. "No ens tremolarà el pols a l'hora de posar sancions", ha advertit. Sàmper ha apel·lat a la responsabilitat de cadascú, i ha anunciat un enfortiment de la presència policial. D'altra banda, el conseller ha admès que no sap si les mesures que s'han anunciat aquest divendres "són les més encertades, però sí les més equilibrades en el trinomi salut, economia i desgast emocional".

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha advertit que, amb les noves restriccions, es deixa enrere la fase més pedagògica i es passa a una nova etapa que, en aquest cas, serà "més sancionadora". En aquest sentit, ha assegurat que s'incrementarà la presència policial, i la coordinació entre Mossos d'Esquadra i Policia Local per tal de multar qualsevol tipus de picaresca. Sàmper ha subratllat que aquesta coordinació entre els dos cossos policials hi ha estat des d'un primer moment, i ha explicat que més del 60% de les multes per incompliment de les restriccions les ha posat la Policia Local.

Tot i la feina policial, Sàmper ha fet una crida a la "coresponsabilitat de tots" i ha afegit que "es pot enganyar a la policia, però no al virus". En aquest sentit, s'ha posat d'exemple i ha explicat que, aquest any, no passarà el Nadal amb els seus pares, de 90 i 92 anys.

Respecte a les mesures, Sàmper ha explicat que, si bé a l'inici de la pandèmia, s'havia de buscar l'equilibri entre la salut i l'economia. Ara, quan ja es porten mesos de restriccions, entra en joc un nou factor: el desgast emocional. En aquest sentit, ha reconegut que no sap si les mesures que s'han anunciat aquest divendres són "les més encertades", però en tot cas, ha dit, "sí són les més equilibrades en aquest trinomi salut, economia i desgast emocional".
Arxivat a