El govern de Manresa es queda sol en l'aprovació del pressupost municipal més alt de l'última dècada

El PSC i Cs s'abstenen perquè entenen que hi ha hagut "falta de complicitat" i Fem Manresa hi vota en contra perquè "és continuista"

Els regidors del govern votant a favor del pressupost 2021
Els regidors del govern votant a favor del pressupost 2021 | Pere Fontanals
18 de desembre del 2020
Actualitzat el 19 de desembre a les 8:36h
El govern d'ERC i Junts s'ha quedat sol en l'aprovació del pressupost municipal de l'Ajuntament de Manresa per a 2021 que puja a 96.122.008 euros i suposa un increment respecte el 2020 de 5.128.386 euros, xifra que representa un 5,64%. Com ha destacat el regidor d'Hisenda, Valentí Junyent, "ens trobem amb el pressupost més alt des de 2009, i també amb el que té més inversió, 14,3 milions, des del mateix exercici".

A la congelació de les ordenances fiscals, que de cara a 2021 no pugen, l'increment del pressupost de Manresa s'aconsegueix mitjançant ingressos d'altres administracions, sobretot de la Diputació, de la Generalitat i de Fons Feder. "I de l'Estat -ha recordat el portaveu del PSC, Felip González- que sembla que reconèixer les aportacions de l'Estat els doni urticària".

Malgrat tot, els tres grups de l'oposició no s'han sumat a votar-lo, el PSC i Ciutadans no tant pel contingut: "ha faltat complicitat amb els altres grups del consistori", i Fem Manresa perquè, "tal com va reconèixer el propi regidor d'Hisenda", són uns pressupostos "continuistes".

"El pressupost s'haurà d'anar adaptant segur a l'evolució de la pandèmia a través de modificacions de crèdit", apuntava el portaveu de Ciutadans, Andrés Rojo. "Ens agrada que el capítol de personal representi menys tant per cert sobre el total que en el 2020 tot i l'increment de sou d'un 0,9%" i també "que contempli la instal·lació de càmeres de vigilància al carrer tal i com vàrem proposar nosaltres", ha continuat Rojo. "No ens agraden les partides a l'AMI ni a l'AMC, però són petites respecte del total".

Fem Manresa ha valorat positivament les partides destinades a l'Ocupació, a l'Esport i la Cultura, entre d'altres, però el regidor Jordi Trapé ha volgut recordar que la formació anticapitalista ja es va oposar, en el seu moment, a la congelació dels impostos i taxes municipals. "Ja vàrem avisar que si no s'apujava la recaptació amb els impostos de la gent que més té, tindríem dificultats per cobrir les necessitats derivades de la Covid", ha avisat. "Les partides d'entrades per impostos directes estan inflades, el 21% de la despesa es fa en externalitzacions i una àrea com l'Habitatge baixa, quan és vital", ha continuat. Ja en la seva segona intervenció, Trapé ha avisat al govern: "no donin per fet que votaren sempre en contra dels pressupostos, tan de bo que algun any els puguem donar el nostre vot positiu".

Per part dels socialistes, el seu portaveu Felip González ha entrat de ple en el fet que li preocupava. "En dues setmanes no hi ha temps per a la complicitat" entre el govern municipal i els grups de l'oposició. "Vostès tenen un sou complet i 500 treballadors municipals al seu servei i l'oposició som el que som", s'ha queixat assenyalant els regidors del seu grup. González també s'ha queixat que hi ha consells i taules municipals que no es reuneixen de fa temps. "El govern fa molta cosa, només faltaria, però sense guió i sense buscar la complicitat de l'oposició", ha sentenciat.

El regidor d'Hisenda, Valentí Junyent, s'ha compromès a presentar els pressupostos a l'oposició "amb més temps" en els propers exercicis, però ha volgut destacar "que no han estat una pressupostos fàcils de fer quadrar i teníem la voluntat de presentar-loa abans de final d'any i donar-los a vostès, al menys, aquestes dues setmanes".

El pressupost

Tal com ha explicat el regidor Valentí Junyent Torras durant el ple, amb l'increment irrellevant de la recaptació per la via d'impostos directes, indirectes, taxes i preus públics, els ingressos pugen principalment per l'efecte de l'increment de les transferències i subvencions d'altres administracions (Diputació de Barcelona, Generalitat, Fons Feder), cosa que permet tirar endavant un volum d'inversions molt notable.

La proposta de pressupost de l'Ajuntament de Manresa per al 2021 puja a 96.122.008 euros. L'increment respecte el 2020 és de 5.128.386 euros, xifra que representa un 5,64%. És el pressupost més elevat del consistori manresà des de l'any 2009. A partir del 2010 es va situar per sota el llindar dels 90 milions i va arribar a baixar fins als 73,9 (2015). A partir d'aleshores s'ha anat incrementant, fins als 90,1 del 2020 i els 96,1 de la proposta per al 2021.

En el capítol de despeses, l'Ajuntament fa un esforç extra en aspectes d'acció i inclusió social: així, s'incrementa en 5 professionals l'estructura del servei per donar una millor resposta a les situacions de vulnerabilitat; es dobla la partida d'aliments, hi haurà més beques menjador, que enguany (amb un increment també del suport de la Generalitat), arribaran a 1.400 infants, gairebé el doble que fins ara; i es destinen 257.000 euros a l'alberg social, en el seu primer any sencer de funcionament.

Un esment especial mereixen també les partides destinades a reactivació econòmica. Es destinaran prop de 5 milions d'euros a polítiques d'ocupació, es contractarà més personal i hi haurà un reforç de l'economia social i solidària. També s'eleven fins a 400.000 euros els fons destinats a polítiques d'habitatge (ajuts al lloguer, microcrèdits, habitatge dotacional, masoveria...) i puja mig milió d'euros el pressupost dedicat a neteja d'equipaments educatius, culturals i d'atenció ciutadana, com a mesura de prevenció i higiene per la Covid-19.

L'exercici amb més volum d'inversions de la darrera dècada

El capítol dedicat a inversions s'eleva fins a 14,3 milions, la xifra més alta des del 2009 i que representa un increment del 34% (3,66 milions d'euros), respecte l'any anterior Per fer-hi front, l'Ajuntament podrà demanar un crèdit bancari de 7,6 milions d'euros, així com l'augment dels fons provinents de la Diputació de Barcelona (3,2 milions), Feder (890.000), Generalitat de Catalunya (550.000) i Aigües de Manresa (470.000).

Entre les més rellevants, hi ha l'avinguda dels Països Catalans, a la qual es destinen més d'un milió d'euros al tram nord (ja en obres, des de la plaça del Mil·lenari fins al carrer Viladordis), però també 700.000 euros per afrontar la segona fase, que ha d'unir el carrer de Viladordis i el sector dels Trullols. Amb aquesta segona fase es completarà una infraestructura bàsica per a la mobilitat de la ciutat, que connectarà barris i ha de reduir notablement el trànsit a l'interior de la ciutat.

Encara en espai públic, el pressupost també inclou la urbanització del passeig del Riu (entre la plaça del Mil·lenari i el pont de Sant Francesc), que s'iniciarà ben aviat amb l'enderroc de la Carpa del Riu, l'ampliació de la plaça de Sant Ignasi i la urbanització del carrer Sant Andreu. Aquestes actuacions posaran en valor el parc del Cardener, ampliaran l'illa de vianants del Centre Històric i generaran un nou espai públic a l'entrada del barri de les Escodines que, alhora, serà la plaça d'accés al nou Museu del Barroc. Com els darrers anys, s'invertirà més d'un milió d'euros en el Pla de Millora de l'Espai Urbà (voreres, calçades, parcs infantils i també camins) i 285.000 euros en millores en la mobilitat (zones 30, sincronització de semàfors, etc). 

En el capítol d'adquisició de terrenys s'hi inclou el pagament d'interessos del solar de les Saleses, i els pagaments per la compra de l'edifici Impuls, al sector del Centre Tecnològic, i la finca de la carretera de Vic 100 que permetrà posteriorment fer l'enderroc i ampliar l'espai públic al sector de la Bonavista.

En equipaments, destaca la inversió de 2,5 milions (entre obra i museïtzació) del Museu del Barroc, el nou camp de futbol de la Balconada, amb una inversió de 415.000 euros, i els accessos verticals i obrador compartit del Mercat de Puigmercadal. També es destinaran partides per fer front a l'emergència climàtica com la instal·lació d'un sostre solar per produir energia per a les dependències municipals i la progressiva renovació de la flota de vehicles per altres de més sostenibles. S'invertiran també 250.000 euros en millores de centres educatius, i quantitats importants a la fàbrica del Salt, la nova oficina de turisme i l'Anònima.