«La moció sobre els avortaments a Althaia es desvirtuarà amb una esmena del govern», denuncia Fem Manresa

Els rupturistes expliquen que el text que s'aprovarà en el ple obvia la pressió sobre el Patronat de la fundació i la carrega al departament de Salut

Vera Sánchez, Roser Alegre i Sylvia Barragan durant la roda de premsa
Vera Sánchez, Roser Alegre i Sylvia Barragan durant la roda de premsa | Pere Fontanals
17 de desembre del 2020
Actualitzat a les 15:37h
Fem Manresa "segurament" votarà a favor de l'esmena de substitució que han presentat la resta de grups municipals, ERC, Junts, PSC i Cs, sobre la moció que havien presentat els rupturistes per forçat una reunió extraordinària del Patronat de la fundació Althaia per tractar sobre la programació d'avortaments tan farmacològics com quirúrgics a la institució. "Ho farem a contracor, perquè millor aprovar això que res", ha explicat la portaveu del grup, Roser Alegre, en una roda de premsa que han convocat juntament a Vera Sánchez, de Comunistes de Catalunya, i Sylvia Barragan, de la CUP.

Però no per això han deixat de denunciar "una pràctica que fa servir molt sovint el govern municipal, que és presentar una esmena de substitució -per a tot el text- que si és aprovada no dona oportunitat a votar la moció original", ha denunciat Alegre.

En aquest sentit, l'esmena presentada pel govern municipal a la que s'han afegir el PSC i Ciutadans, "no força el Patronat de la fundació a fer una reunió extraordinària per tractar sobre la impossibilitat d'avortar a l'hospital Sant Joan de Déu", i només insta Salut a "solucionar aquesta mancança". Amb el text, ha seguit explicant Alegre, "Althaia pot seguir fent fins ara i és el departament de Salut a qui instem a buscar alternatives", de manera que "es podria arribar a donar la paradoxa que els avortaments del Bages, el Moianès i el Solsonès es derivessin a clíniques privades, per un servei que es pot oferir perfectament, per professionals i equipament, a l'hospital manresà".

Fem Manresa ha volgut destacar que havien proposat un text a la moció que no incidia en "els motius religiosos" que, diuen, té l'orde de Sant Joan de Déu per no practicar l'avortament, "perquè fos un text que es pogués aprovar amb un ampli suport dels grups municipals".

Les representants nacionals de Comunistes i de la CUP han volgut donar el suport explícit de les formacions a la postura de Fem Manresa.

Althaia no practica avortaments

L'hospital Sant Joan de Déu de Manresa, el més gran de la Catalunya Central no fa avortaments, ni quirúrgics ni farmacològics. Tot i això, a Manresa sí que es garanteix l'avortament farmacològic fins a les 9 setmanes a través del Programa d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), que està al CAP Bages. Salut explica que la direcció de la Fundació Althaia –gestors de l'hospital de Manresa- va assegurar que no tenien "disponibilitat" per realitzar avortaments, mentre que Fem Manresa denuncia que al darrere hi ha motius religiosos, ja que al Patronat d'Althaia hi ha l'orde de Sant Joan de Déu. L'únic hospital que fa avortaments quirúrgics a la Catalunya Central és el de Vic fins a les 12 setmanes de gestació.

Dels tres hospitals més grans de la Catalunya Central, només al de Vic es practiquen avortaments quirúrgics. A l'hospital Sant Joan de Déu de Manresa, amb una població de referència de 200.000 persones, i a l'hospital Universitari d'Igualada, amb una població de referència de 110.000 persones, si una dona vol avortar quirúrgicament ha de desplaçar-se a una de les clíniques privades de Barcelona que estan acreditades pel Departament de Salut. Per contra, a Vic, amb una població de referència de 156.000 persones, sí que es practiquen avortaments quirúrgics voluntaris fins a les 12 setmanes de gestació. A partir d'aquí, però, tots els avortaments es deriven a Barcelona, ja que es consideren "complexos".

La situació canvia amb els avortaments farmacològics. A Manresa, les dones embarassades de fins a 9 setmanes poden avortar amb fàrmacs a través del servei que ofereix el Programa d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), al CAP Bages. Aquest servei està congestionat per l'Institut Català de la Salut (ICS) i Althaia, ja que hi treballen professionals de les dues institucions. En canvi, a Igualada, és l'hospital qui ofereix aquest servei i s'estén fins a les 12 setmanes de gestació.

Segons dades proporcionades per ASSIR Bages-Solsonès, l'any 2019 un total de 786 dones van avortar farmacològicament a la Catalunya Central. Pel que fa als avortaments quirúrgics, un total de 161 dones de les comarques centrals van ser derivades a clíniques concertades de Barcelona, un centenar de les quals corresponen a l'àrea del Bages, Solsonès i Moianès.