Navarcles aprova un pressupost de 6,2 milions per a 2021 amb un increment de l'1,3%

El 2020 s'ha executat el 80% dels pressupostos participatius

Redacció
17 de desembre del 2020
Actualitzat a les 12:10h
El ple de l'Ajuntament de Navarcles ha aprovat el pressupost per aquest 2021, que ascendeix a 6.2 milions d'euros, una xifra que representa un increment del 1,3% (uns 83.000 euros) respecte dels números del 2020, que ja van incrementar gairebé un 11%. Els comptes es van aprovar amb els set vots a favor de l'equip de govern i amb el vot en contra dels dos grups de l'oposició.

El regidor de Serveis Econòmics, Toni Muñoz, va explicar que l'increment es deu a que s'ha apostat per a dur a terme el projecte guanyador dels pressupostos participatius de l'any passat, el menjador de l'escola vermella, amb un cost de 150.000 euros pel projecte i l'obra, que es preveu començar el 2021. També es preveuen iniciar, a principis d'any, les obres del bar dels Tres Pins, la gestió del qual sortirà a concurs. Això sí, sense deixar de banda les inversions recurrents de cada any i que implicaran millora en reasfaltats, arranjaments i clavegueram.

En aquest sentit, Muñoz també va especificar que hi ha la intenció de fer una incorporació de romanent de tresoreria un cop liquidat el pressupost del 2020, per executar inversions pendents com la calefacció de l'escola, l'adequació del terreny de l'antiga DRESCA, construir més nínxols al cementiri i invertir en enllumenat, entre d'altres.

El ple també va aprovar la creació de dues places més a la plantilla (una d'operari per la brigada municipal i una altra per les oficines d'atenció al ciutadà), a més de pressupostar llocs de treball fins ara externalitzats i que, en breu, passaran a formar part del personal propi del consistori, com són el de tècnic/a informàtic/a i el de tècnic/a de so i llums.

Pel que fa a les reduccions en les despeses, la Covid-19 ha obligat a reequilibrar algunes partides, sobretot les de festes. D'entrada, no s'ha pressupostat la Monacàlia, tot i que se segueix treballant per tirar-la endavant si les restriccions ho permeten. En canvi, tot indica que les festes previstes pel primer trimestre de 2021 (cap d'any, carnestoltes, FM d'hivern i migas) no es podran dur a terme.

Respecte els ingressos, es preveu una davallada important en alguns serveis com l'escola bressol, que han patit una reducció en el nombre d'infants matriculats. No obstant, aquestes reduccions no suposaran pujades d'impostos o de taxes, tal i com es va acordar al ple del passat setembre, sinó que es compensaran amb fons extraordinaris provinents de la Generalitat i amb un petit augment de l'endeutament.

El 2020 s'ha executat el 80% dels pressupostos participatius

Enguany no es duran a terme els pressupostos participatius tenint en compte que gran part del procés de participació implica presencialitat per poder dur a terme el debat i enguany no és permès.

No obstant, tal i com ja es comprometre l'ajuntament, s'incorpora al pressupost una partida de 150.000 euros per tal de poder executar el projecte i l'obra del menjador de l'escola vermella de l'Escola Catalunya.

Durant el 2020 s'han executat vuit de les deu propostes més votades als pressupostos participatius. Per ordre de votacions: millora de senders i camins; elaborar una diagnosi i borsa d'habitatge; projectes per gent gran; augmentar el pressupost de festa major; ajudes per la rehabilitació d'habitatges per gent gran; wifi gratuït als espais municipals; servei d'autobús els diumenges al matí i servei més ampli i tallers per fomentar l'ocupació per a joves.