Neix al Centre Històric l'espai La Canal, un projecte per impulsar i vehicular iniciatives comunitàries

És un projecte que serà itinerant i que, en el que serà el seu primer any de vida, s'ha ubicat a la Baixada dels Drets, 7-9

La Canal en funcionament
La Canal en funcionament | AjM
Redacció
16 de desembre del 2020
Actualitzat a les 14:29h
La Canal és un espai nascut d'un procés en què han sintonitzat diverses aliances. A principis del 2019, l'Ajuntament de Manresa va iniciar la seva participació en el programa europeu URBACT Re-grow City, amb l'objectiu de transferir pràctiques positives i basades en l'activisme i el voluntariat. En paral·lel, el moviment de L'Antic creava la Taula de Treball, un grup per aglutinar al màxim perfils de sensibilitats diverses, però alineats en la missió de fer del Centre Històric un lloc millor per als seus habitants. Convidats per l'Ajuntament, la Taula de Treball de L'Antic va esdevenir el grup mare que, amb el suport i l'acompanyament humà del programa europeu, va donar a llum l'espai de La Canal, com un espai des d'on vehicular noves iniciatives comunitàries.

La filosofia de La Canal és senzilla: un espai on les persones puguin generar iniciatives obertes, puntuals o regulars, contínues o no i sense necessitat de formar una associació. Pel que fa al local, els propietaris el cedeixen per 12 mesos, amb interès social i sense percebre un lloguer, a través d'un conveni que se signa amb l'Ajuntament. Això vol dir que es preveu que aquest sostre sigui itinerant per tot el Centre Històric. L'Ajuntament en paga les despeses de subministraments i el manteniment, i les persones que en fan ús es comprometen a abandonar-lo en un termini raonable si el local es lloga.

Primers passos

La incertesa generada per la pandèmia no ha impedit que ja s'hagin generat les primeres iniciatives, com un espai d'escolta (zona on poder-se expressar lliurement) o una restart party per reparar aparells elèctrics vells. Altres accions puntuals i regulars que estaven previstes han quedat tocades per les restriccions i per la incomoditat de dur a terme amb tranquil·litat un projecte que té la seva essència en trobar-se. Amb tot, l'activitat més important que s'ha creat és la del Grup de Suport Mutu del Barri Bell, que ja des del mes de maig va realitzar accions de suport entre la població des de La Canal.

L'espai és gestionat per la comunitat implicada, a través dels diversos grups d'acció que volen generar-hi propostes i que coordinen les necessitats comunes de gestió i comunicació a través d'un grup motor. Qualsevol persona que vulgui acostar-se a l'espai, participar-ne o generar iniciatives pot posar-s'hi en contacte a través del correu lacanalmanresa@gmail.com o a través d'Instagram.

La voluntat de les persones que integren La Canal era obrir de forma regular l'espai els dijous a la tarda, per generar un punt de trobada segur i obert i atraure noves iniciatives i accions. Amb tot, les restriccions a causa de la Covid-19 han impossibilitat l'obertura, que es realitzarà tan bon punt com la situació sanitària ho permeti.



La Xarxa europea URBACT Re-growCity

La iniciativa de La Canal forma part de les accions promogudes des de Manresa com a membre de la xarxa europea URBACT Re-growCity.

El programa URBACT III és un programa europeu d'aprenentatge i d'intercanvi que promou el desenvolupament urbà sostenible, finançat pel fons FEDER. El programa dona suport a les ciutats per treballar plegades en el desenvolupament de solucions per fer front als reptes urbans més importants, i reafirma el paper clau que desenvolupen les ciutats en els canvis socials.

Dins d'aquest programa, la ciutat alemanya d'Altena lidera la xarxa europea de transferència URBACT anomenada Re-growCity: Tackling Long Term Decline in Smaller Cities (la ciutat que re-creix: combatent el declivi a llarg termini a les ciutats petites), en la qual participa Manresa des de finals del 2018. Manresa ha centrat l'actuació en el seu Centre Històric, ja que si bé el conjunt de la ciutat té una població major que els altres membres de la xarxa i no pateix tant el declivi demogràfic i econòmic de ciutats més petites, el seu Centre Històric sí que té una població i unes casuístiques similars a les de la resta de ciutats de la xarxa.