Innovació

La International Hospital Federation guardona Althaia per un projecte de quiròfan polivalent

És un reconeixement internacional que distingeix la capacitat de transformació i d'innovació davant la crisi sanitària de la Covid-19

per Redacció , 15 de desembre de 2020 a les 10:37 |
Quiròfan polivalent d'Althaia | Althaia
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La International Hospital Federation (IHF) ha distingit la Fundació Althaia pel projecte de sala d'operacions polivalent que ha ideat i implementat en el marc de l'emergència sanitària de la Covid-19. Althaia és un dels 100 hospitals d'arreu del món reconegut pel programa que ha impulsat l'IHF i que s'anomena International Hospital Federation Beyond the Call of Duty for Covid-19 Program. Es tracta d'un reconeixement internacional a la capacitat de transformació i d'innovació de la institució per afrontar la pandèmia.

El projecte guardonat és l'adequació d'una sala d'operacions polivalent a l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa que permet intervenir quirúrgicament tant a pacients amb Covid-19 com a persones que no tenen aquesta infecció garantint totes les mesures de seguretat i d'asèpsia. El nou sistema, que està en funcionament des de mitjan del mes de setembre, permet regular la pressió dels espais adjacents a la sala d'operacions en funció del pacient que s'hagi d'intervenir. D'aquesta manera, s'optimitzen espais i recursos ja que no hi ha d'haver un quiròfan exclusiu per a les cirurgies Covid.


La selecció del projecte ha anat a càrrec d'un comitè internacional format per 16 experts de la indústria sanitària. El programa International Hospital Federation Beyond the Call of Duty for Covid-19 Program té per objectiu reconèixer les noves maneres d'actuar que s'han hagut de desenvolupar, implementar i adoptar durant la pandèmia i que han accelerat la transformació positiva en la prestació de l'atenció sanitària. Tal com indica el nom del programa, és un reconeixement a aquelles institucions que han anat "més enllà de l'obligació del deure".

En la ideació i execució d'aquest projecte hi ha intervingut l'equip del departament d'Infraestructures i Serveis generals d'Althaia i la Unitat d'Infeccions juntament amb els equips mèdics i d'infermeria de l'àrea quirúrgica.


La sala d'operacions polivalent d'Althaia

El projecte ha consistit en l'aïllament d'una de les sales d'operacions del bloc quirúrgic de l'Hospital de Sant Joan de Déu junt amb els seus espais adjacents. Per això s'han instal·lat unes portes automàtiques als espais de passadís annexos al quiròfan. D'aquesta manera, es poden controlar les condicions ambientals dels espais adjacents al quiròfan i modificar-les quan és necessari.

Així, si el pacient és Covid, els espais adjacents es depressionen respecte a la resta d'espais del bloc quirúrgic, de tal manera que el possible aire contaminat que surt de la sala d'operacions es queda en aquests espais adjacents aïllats i es pot extreure amb totes les garanties de seguretat. Quan el pacient és no Covid, els espais es deixen de depressionar i es mantenen en les mateixes condicions que la resta d'espais del bloc quirúrgic.

Amb aquest sistema no és necessari canviar les condicions ambientals del quiròfan, sinó que es modifiquen les condicions ambientals dels espais adjacents. Es facilita així la polivalència d'aquesta sala d'operacions on s'hi poden intervenir pacients Covid i pacients no Covid. Si no es fes així, aquest quiròfan s'hauria de dedicar exclusivament al pacient Covid, tal i com es va fer durant la primera onada de la pandèmia.

Des que es va posar en funcionament, s'han realitzat un total de 156 intervencions en el quiròfan polivalent, de les quals un 6% han estat a pacients amb Covid-19.

La International Hospital Federation

La International Hospital Federation és una organització internacional no governamental sense afany de lucre. Els membres de l'entitat, creada el 1929, són hospitals i organitzacions sanitàries de tot el món que tenen una relació clara amb la prestació d'assistència sanitària. L'entitat és una plataforma per a l'intercanvi de coneixement i experiència estratègica, així com oportunitats per a col·laboracions internacionals amb diferents actors del sector de la salut. La funció de l'entitat és ajudar els hospitals internacionals a treballar per millorar el nivell dels serveis que ofereixen a la població amb l'objectiu principal de millorar la salut de la societat.

Davant de la crisi sanitària mundial causada per l'expansió del coronavirus SARS-CoV-2, la International Hospital Federation va obrir un programa per reconèixer els hospitals i proveïdors de serveis sanitaris que havien posat en marxa de manera proactiva respostes o accions organitzatives excepcionals i innovadores per afrontar aquesta emergència sanitària sense precedents. És l'International Hospital Federation Beyond the Call of Duty for Covid-19 Program.

La International Hospital Federation tenia previst celebrar aquest novembre el seu congrés anual a Barcelona, que s’ha ajornat fins al 2021 per la pandèmia.


 

Participació