Memòria històrica

Memòria.cat publica el diari inèdit de Valentí Ambròs, un emboscat de la Guerra Civil

El web recupera el text d'aquest opositor i la "força oculta" al cor de la Catalunya republicana

per Redacció, 15 de desembre de 2020 a les 10:27 |
Valentí Ambrós | Memòria.cat
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Primavera de 1938, a la falda mateix de Montserrat, un jove Valentí Ambròs de només disset anys i futur hereu del mas del Ferran de Castellbell i el Vilar, és mobilitzat per engruixir la lleva del Biberó de l'Exèrcit Popular. És aleshores, i per no haver de trair els seus principis tradicionalistes i contraris a la República, que Valentí Ambròs defuig el reclutament i es converteix en un emboscat i en una "força oculta" –en paraules d'una veïna d'esquerres que malda per delatar-lo- enmig de la República en guerra contra el feixisme. A partir d'aquest moment i com a emboscat, Valentí Ambròs escriurà un diari on explicarà les desventures i perills que l'assetgen, l'esdevenir de la guerra, la quotidianitat de la vida clandestina i tot allò que passa a la comarca i al país fins a la fi de la guerra.

Memòria.cat publica el seu diari a partir d'aquest dimarts. La publicació d'aquest diari inèdit va acompanyat d'una recerca històrica i transversal, que contextualitza en profunditat les arrels del moviment social, polític i ideològic al qual va pertànyer Valentí Ambròs i que va erigir-se com a vencedor a partir de 1939. La recerca i l'elaboració de continguts ha anat a càrrec de l'historiador Genís Frontera. El web també aprofundeix en el perfil dels emboscats i en l'estudi d'un informe inèdit de la Falange de Castellbell i el Vilar de l'any 1955.


Lluís Companys es refugia al Bages. En un moment de l'estiu de 1938, Valentí Ambròs escriu al seu diari com, vora on es troba emboscat, a la torre del Burés, i davant dels bombardeigs que pateix Barcelona, s'hi ha instal·lat el mateix President Companys amb la seva família. Al cor de la Catalunya republicana i a tocar del President de la Generalitat, hi ha un opositor emboscat, que escriu dia rere dia el Diari d'un emboscat que veu la llum per primera vegada.

 

Participació