L'alberg de Manresa acollirà persones afectades per la Covid que no tenen un domicili adient per fer quarantena

La Generalitat i la Creu Roja signen un conveni de 4 milions d'euros per garantir l’alimentació infantil a famílies vulnerables

Chakir el Homrani
Chakir el Homrani | Carola López
Redacció
13 de desembre del 2020
Actualitzat a les 15:16h
El departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha signat un conveni amb la Creu Roja per atendre famílies vulnerables amb infants a càrrec. El conseller Chakir el Homrani ha detallat aquest diumenge des de Manresa que es tracta d'un programa de sis mesos que pretén garantir l'alimentació infantil a 14.000 famílies vulnerables i que està dotat amb quatre milions d'euros.

La presentació d'aquest acord s'ha fet a l'alberg de Manresa, que s'ha habilitat per acollir persones afectades per la Covid-19 que no tenen un domicili adient per fer la quarantena. Concretament, allotjarà contactes de positius i positius asimptomàtics. L'alberg podrà atendre fins a 59 persones en una desena d'habitacions i donarà servei a la regió sanitària central.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha anunciat aquest matí el conveni entre el Departament i la Creu Roja per a atendre famílies amb infants a càrrec en situació d'extrema vulnerabilitat. Es tracta d'un programa de 6 mesos que preveu arribar a més de 14.000 famílies i que permetrà cobrir-ne les necessitats bàsiques d'alimentació, higiene i cura dels infants. A banda de reforçar l'atenció social a les persones que més ho necessiten, aquesta iniciativa permetrà al Departament identificar nous casos de vulnerabilitat que han sorgit o s'han vist agreujats per la crisi econòmica derivada de la pandèmia.

La inversió per part del Departament serà de 4 milions d'euros, que finançarà ajuts directes, així com els costos del personal necessari per a identificar, acompanyar i fer el seguiment d'aquestes famílies, i la seva derivació cap a serveis socials. Precisament un dels aspectes clau d'aquesta iniciativa conjunta és l'acompanyament social que durà a terme la Creu Roja en coordinació amb els serveis socials. En aquest sentit, es pretén fer un seguiment dels casos i oferir assessorament a les famílies sobre recursos i serveis del conjunt de la xarxa de protecció social que puguin revertir la situació de vulnerabilitat en què es troben. Per això, equip professional i de voluntariat de l'entitat, juntament amb els equips de serveis socials d'arreu del territori, oferiran informació sobre l'Ingrés mínim vital, la Renda garantida de ciutadania, el bo social i d'altres eines a les quals es poden acollir les famílies.

El projecte es basarà en el suport econòmic mitjançant targetes carregades amb imports que van des dels 75 fins als 125 euros (depenent dels membres que conformin la unitat familiar) per ser utilitzades en establiments d'alimentació, fomentant així també, la compra en el comerç de proximitat. També es preveu la distribució de bolquers, i possibilitat d'ampliar amb altres productes d'alimentació i higiene per a nadons. En conjunt, es preveu superar les 42.000 ajudes.

L'atenció i treball amb les famílies ateses es portarà a terme mitjançant la xarxa territorial de la Creu Roja amb 90 Assemblees Comarcals i Locals a Catalunya. També es crearan equips de suport formats per professionals de l'àmbit social i perfils administratius per reforçar el territori i garantir la coordinació amb serveis socials, la informació, l'acompanyament i el seguiment actualitzat de les activitats realitzades.

Aquesta iniciativa permetrà detectar situacions en què les famílies que requereixen ajuden per poder garantir un mínim d'alimentació suficient i variada a la infància i adolescència, així com acompanyar-les en els seus drets per accedir a ajudes que contribueixin en la recuperació de les situacions de vulnerabilitat.

L'alberg de Manresa, un nou Recurs per a garantir aïllaments correctes

El conseller El Homrani ha anunciat el nou conveni amb la Creu Roja en el decurs de la visita a l'Alberg de Manresa, habilitat per acollir persones i famílies afectades per la Covid-19 que no disposen d'un domicili adient per garantir un aïllament correcte.

Aquest equipament, que pot atendre fins a 59 persones en 10 habitacions, està gestionat per personal de la Creu Roja que, a través del conveni que manté amb el Departament, farà tasques d'intervenció comunitària, mediació i acompanyament social.

S'hi deriven persones pendents de resultats de Covid o que hagin de fer aïllament tant des dels centres d'atenció primària de la regió sanitària central, com des dels serveis socials, sota la coordinació dels serveis territorials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

En el context de la crisi sanitària de la Covid-19, Treball, Afers Socials i Famílies ha obert recursos específics per acollir persones que no disposen d'un domicili o espai per fer l'aïllament correctament perquè viuen en pisos compartits o en espais que no compleixen els requisits, concretament, a la Vall d'en Bas, Bellpuig, Altafulla, Vic, Llinars del Vallès, Sant Jaume d'Enveja i Manresa.

Amb aquesta mateixa finalitat, també es van obrir a l'estiu, diferents albergs o espais al Segrià, a l'Empordà, al Penedès i a les Terres de l'Ebre, coincidint amb les diferents campanyes agràries, i que es van finalitzar entre el mes de setembre i octubre. Tots aquests recursos van estar gestionats per la Creu Roja.