Avortaments

Acció Lila convoca una concentració dilluns que ve per exigir a Althaia que practiqui avortaments

Fem Manresa, per la seva part, portarà una moció en el mateix sentit al ple de l'Ajuntament de dijous

per Redacció, 12 de desembre de 2020 a les 20:45 |
Imatge d'arxiu d'una concentració a Sant Joan de Déu | Pere Fontanals
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El col·lectiu feminista Acció Lila ha convocat una concentració a les portes d'Althaia per denunciar que aquesta institució "nega el dret a l'avortament". La mobilització tindrà lloc el pròxim dilluns 14 de desembre a les 7 del vespre. Des de l'organització afirmen que és important "ser moltes per deixar clar a Althaia que no tolerarem que no es faci efectiu un dret que ha costat tants anys de lluita aconseguir".

La manifestació s'emmarca dintre de la campanya "Els nostres cossos, la nostra decisió", que estan portant a terme conjuntament Acció Lila i l'Aldarull, que té com a objectiu denunciar que a Manresa "no només s'està vulnerant el dret a l'avortament, sinó també el dret al trànsit, ja que les persones trans que ho desitgen no estan podent fer el seu trànsit dintre la sanitat pública de la Catalunya Central". Els dos col·lectius volen fer pública la vulneració d'aquests drets i assegurar-ne el compliment, i amb aquest objectiu estan duent a terme una sèrie d'accions públiques.


Les feministes recorden que actualment a l'Estat es pot avortar lliurement i sense necessitat de justificar els motius durant les primeres catorze setmanes. Hi ha dos tipus diferents de procediments abortius: el farmacològic, que només es pot seguir durant les primeres deu setmanes d'embaràs, i el quirúrgic, que es pot portar a terme en qualsevol moment. La legislació espanyola reconeix el dret de les embarassades que encara no hagin complert deu setmanes d'embaràs a triar si prefereixen optar pel mètode quirúrgic o el farmacològic. Entre les deu i les catorze setmanes, garanteix l'accés a l'avortament quirúrgic.

A Althaia, però, no es realitza cap avortament malgrat ser l'hospital de referència de la Catalunya Central. Actualment, les persones que volen avortar a Manresa han d'anar a l'ASSIR del CAP Bages -gestionat per l'Institut Català de la Salut -, on només es es realitzen avortaments farmacològics fins a les nou setmanes. Els avortaments farmacològics entre les nou i les deu setmanes són derivats a l'Anoia, i el conjunt dels avortaments quirúrgics a diverses clíniques privades. Acció Lila afirma que obligar les dones a fer aquest viatge i obligar-les a allunyar-se del seu entorn en un moment tan complicat és "una forma de violència".


Recentment, l'orde de Sant Joan de Déu, una de les tres institucions que forma part del Patronat d'Althaia, ha declarat que en cap dels seus centres es fan avortaments farmacològics ni quirúrgics. Acció Lila considera que és la presència de l'orde religiosa el que està impedint la realització d'avortaments, i reclama "la fi de les pressions i ingerències religioses sobre els cossos de les dones".

En aquest sentit, Acció Lila recorda que el dret a l'objecció de consciència s'aplica als metges, però no a les institucions. "Sembla que Althaia estigui portant a terme aquesta pràctica en tant que institució per motius religiosos", afirmen, "per la qual cosa els exigim que s'ajustin a la legalitat vigent".

Acció Lila també interpel·la l'Ajuntament i l'insta a "posicionar-se i moure's per garantir el nostre dret a l'avortament", ja que l'alcalde de la ciutat també forma part de l'esmentat patronat.

"Davant aquesta greu vulneració de drets", manifesten des del col·lectiu feminista, "no deixarem de mobilitzar-nos fins que el dret al trànsit i l'avortament es facin efectius, ja que la lluita és el camí més efectiu per aconseguir millores".


Fem Manresa ho portarà a ple

Fem Manresa presentarà una moció al ple de dijous que ve en aquest sentit per tal de posar el debat sobre la taula i acordar un posicionament unànime en defensa dels drets reproductius de les dones. Concretament, la moció demana que es convoqui un Patronat d'Althaia extraordinari amb un únic punt a l'ordre del dia: assegurar la realització d'avortaments quirúrgics a l'hospital de Sant Joan de Déu. 

En aquest sentit, a través de les regidores de Fem Manresa, s'ha fet arribar una carta a tots els membres del Patronat per tal d'informar-los d'aquest fet i expressar la preocupació i malestar que aquesta negació sistemàtica de drets implica per a centenars de dones. 

 

Participació