Policia Local i Mossos intensifiquen el control a l'espai públic per garantir les mesures anti-Covid

La vigilància policial s'incrementarà, sobretot, en les terrasses dels establiments de restauració

Policia Local i Mossos actuaran plegats en el control de les mesures anti-Covid
Policia Local i Mossos actuaran plegats en el control de les mesures anti-Covid | Pere Fontanals
Redacció
11 de desembre del 2020
Actualitzat a les 11:01h
La Policia Local de Manresa i el cos de Mossos d'Esquadra intensificaran la tasca inspectora a l'espai públic per garantir el compliment de les mesures decretades pe r fer front a la Covid-19, coincidint amb la primera fase de desescalada, que ha permès la reobertura de bars i restaurants, entre altres activitats, i que en els darrers dies ha propiciat un augment de l'activitat social al carrer.

La vigilància policial s'incrementarà, sobretot, en les terrasses dels establiments de restauració, en les quals es controlarà que les persones portin posada la mascareta —es recorda que només es pot treure quan s'està consumint—, que es compleixi el distanciament entre taules —que han d'estar ocupades per un màxim de quatre persones— i que els tancaments de les terrasses tinguin un màxim de dues cares de lona esteses, que és el número que s'ha de complir per tal que puguin ser considerades com a terrasses exteriors, permetent, així, un aforament del 100% (sempre complint amb la resta de mesures). Es recorda que si les terrasses exteriors estenen més de dues cares, es consideren locals interiors i, per tant, el seu aforament queda reduït al 30%.

Igualment, als interiors dels establiments, també es controlarà que no s'excedeixi el 30% d'aforament permès, l'ús de mascareta quan no s'estigui consumint i que, tal com preveu la normativa, no hi hagi consum a la barra.

Crida a no abaixar la guàrdia

L'Ajuntament de Manresa fa una crida a la responsabilitat i demana a la ciutadania que no abaixi la guàrdia. L'índex de rebrot continua encara molt alt a la nostra ciutat. En aquests moments, se situa a 462 punts, 277 per sobre de la mitjana de Catalunya —que és a 185— i molt per sobre encara dels 100 punts, el llindar a partir del qual el risc de rebrot es considera molt alt.

Tampoc és bo l'índex que indica la velocitat de contagi. Malgrat que fa una setmana es va aconseguir rebaixar per sota del recomanat 1 —quan es considera que una persona infectada en pot contagiar a menys d'una altra— en aquests moments s'ha enfilat fins a l'1,24. Una xifra que està per sobre de la mitjana catalana —que és a 0,95— i també per sobre dels 0,90 punts, que és el llindar que la Generalitat va marcar per poder canviar de fase de desescalada.

També cal tenir en compte el número d'infectats asimptomàtics que provoca aquesta malaltia, que és un gran pol de propagació. En els cribratges realitzats la setmana passada es va detectar un 1% de positius asimptomàtics (13 dels 1.355 tests d'antígens), un percentatge que si s'extrapola al conjunt de la ciutadania de Manresa (78.269 habitants) ens ofereix un resultat de 782 persones que podrien tenir el virus i ser asimptomàtiques a la nostra ciutat.

Informació als establiments de restauració

Conjuntament amb la intensificació de la vigilància policial, l'Ajuntament de Manresa està realitzant una campanya informativa als establiments de restauració per tal que tant els responsables dels negocis com els clients i clientes tinguin clares les mesures que cal complir. S'estan repartint cartes dirigides als propietaris amb el resum de la normativa, així com cartells en els quals es resumeixen les mesures, pensats per informar a la clientela.