L'11 de desembre es jutjarà a Manresa l'agressió feixista de 2018 a Santa Maria d'Oló

El membre de les Brigada Tarrasa està acusat d'un delicte de lesions lleus per un cop de puny a un CDR local

Concentració a Santa Maria d'Oló contra el feixisme l'endemà de l'agressió
Concentració a Santa Maria d'Oló contra el feixisme l'endemà de l'agressió | Pere Fontanals
02 de desembre del 2020
Actualitzat a les 18:00h
El jutjat número 7 de Manresa acollirà el divendres 11 de desembre (9.30h) el judici contra un membre de la Brigada Tarrasa per haver propinat un cop de puny a un CDR de Santa Maria d'Oló la matinada del 16 de juny de 2018, quan va ser sorprès amb una vintena de feixistes més arrencant estelades i llaços grocs del poble. Alguns dels testimonis apunten, però, que els Brigada anaven acompanyats de membres del GDR de Manresa, com l'agressor de Lledoners, o dels motards Rebels d'Artés, que també han protagonitzat capítols violents a la comarca.

Aquella matinada, el CDR de la Catalunya Central va denunciar a través de les xarxes socials que alguns dels seus membres havien estat agredits per un grup d'espanyolistes d'extrema dreta. "Una vintena d'ultres han encerclat i agredit companyes amb consignes racistes i feixistes", apuntava la piulada, tot clamant que no restaran "passives al feixisme als nostres carrers".

Un dels CDR, mentre es dirigia amb cotxe a un bar del poble va veure un gruix de gent que despenjava estelades i llaços grocs a l'avinguda Manuel López. Tot i que va seguir el seu camí, va estacionar a prop del lloc i la vintena d'espanyolistes es van dirigir cap a ell i el van envoltar amb amenaces i crits, moment en que el CDR va posar-se a gravar amb el mòbil.

El soroll que es va generar va fer que altres veïns de Santa Maria d'Oló baixessin al carrer i la discussió anés pujant de to, fins que es van donar diversos capítols violents, segons va quedar registrat en diverses gravacions fetes amb el mòbil -la majoria de les quals no s'han fet públiques per constituir una prova del judici-.

Les agressions, segons ha explicat l'acusació a NacióManresa, van consistir en una empenta subjectant contra una furgoneta, dos estrangulaments i, tres cops de puny a un CDR i un quart cop de puny a un altre CDR a càrrec del mateix feixista. Aquest últim ha pogut ser identificat a través de les gravacions i gràcies a les matrícules dels cotxes amb que van fugir, i és l'únic acusat de la causa.

Com a resultes de les agressions, dos veïns de Santa Maria d'Oló van requerir assistència mèdica. Un d'ells va ser traslladat amb ambulància fins a l'hospital Sant Joan de Déu de Manresa, i l'altre hi va anar pel seu propi peu l'endemà.

Un dels agredits va presentar denúncia a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Manresa, però en paral·lel, els Brigada Tarrasa feien el mateix davant la Policia Municipal de Terrassa, en una pràctica que acostumen a portar a terme per donar a entendre que no va ser una agressió, sinó una baralla.

L'acusació no descarta que el dia del judici diversos membres de la Brigada Tarrassa assisteixin als jutjats per donar suport a l'acusat.

Fiscalia, però, ha fet seva la denúncia presentada pel veí de Santa Maria d'Oló i ha desestimat la que han presentat els Brigada a Terrassa. L'acusació, però, només s'ha realitzat contra un dels agressors, el que va llançar els cops de puny i que es veu més clarament en la gravació del mòbil.
 La Brigada Terrassa, un niu de feixistes

Tant l'acusat com els principals responsables de l'agressió són membres de les Brigada Tarrasa, un grup d'ideologia feixista que es dedicaven, principalment, a voltar pobles per retirar dels carrers símbols sobiranistes. En una sola visita als seus perfils a les xarxes socials, se'ls pot veure exaltant Adolf Hitler (88) o fent diverses salutacions nazi. De fet, els principals implicats en aquesta agressió, també van escridassar una manifestació feminista a Manresa, el desembre de 2019.

Aquest judici s'hauria d'haver celebrat el novembre dels 2019 però l'acusat va demanar la recusació de la jutgessa perquè no la considerava neutral, i es va substituir per un altre magistrat.