La prova pilot amb contenidors tancats del Bages es consolida i es preveu que arribi a d’altres municipis

En 2 anys, s'ha aconseguit triplicar l'índex de recollida selectiva dels municipis que hi participen: Rajadell, Balsareny i Sant Fruitós de Bages

Contenidors tancats
Contenidors tancats | CCBages
Redacció
01 de desembre del 2020
Actualitzat a les 8:48h
Si fa 2 anys, Rajadell, Balsareny i els nuclis de La Rosaleda i Torroella de Baix (de Sant Fruitós de Bages) recollien, de mitjana, un 26% dels residus de forma selectiva perquè es poguessin reciclar, ara aquesta xifra ha pujat fins a un espectacular 78%.  Què ha provocat aquest canvi? El nou sistema de recollida amb contenidors tancats, liderat pel Consorci del Bages per a la gestió de residus i amb la col·laboració dels tres Ajuntaments, que fa que el contenidor de resta (tot allò que no es pot reciclar) i el d'orgànica estan tancats i només es poden obrir amb una targeta personalitzada. A més, el de resta només es pot obrir un dia a la setmana. Aquest nou sistema ha propiciat un canvi d'hàbits de la ciutadania, que dos anys després podem dir que ja està plenament consolidat, i que ha fet triplicar els índexs de selectiva dels municipis que participen a la prova pilot. 

En aquests moments, Balsareny recull selectivament un 76% del seus residus; Rajadell, un 80%; i els barris de Sant Fruitós, un 81%. A més, ha pujat de forma espectacular la separació i reciclatge de la fracció orgànica. Si abans només era un 10% dels residus recollits, ara representa el 38% del total; els envasos són el 18%; el paper, l'11%; el vidre, l'11%; i la resta (tot allò que no es pot reciclar ni valoritzar i va a parar al dipòsit controlat de residus) ha passat de ser un 74% del total de residus a ser només el 22%.

Una alternativa al porta a porta

Un dels objectius del Consorci quan va posar en marxa aquesta prova pilot era trobar un sistema alternatiu al porta a porta però que obtingués els mateixos bons resultats. D'aquesta manera, s'oferia als municipis la possibilitat de triar entre diferents sistemes, el que s'adaptés millor a les seves característiques, sense renunciar a un increment important de la recollida selectiva.

Precisament per demostrar que el sistema de contenidors tancats funcionava en diferents tipus de municipis, la prova pilot s'ha desenvolupat en un de rural, un de residencial i un de trama urbana.

Altres municipis s'interessen per aquest sistema

La prova pilot estava prevista inicialment per a un període de 2 anys, prorrogable 1 any més. Durant aquest temps de funcionament, els resultats s'han consolidat i aquest nou model ha despertat l'interès de diferents municipis, tant de l'àmbit consorciat com d'altres comarques. En aquests moments hi ha diversos Ajuntaments que estan treballant per poder posar el sistema de contenidors tancats en marxa a mitjà termini. Es preveu que, en uns mesos, al Bages es passi de 5.000 a 100.000 habitants aproximadament que estaran fent la recollida selectiva a través d'aquest model.