Inundacions

Les Coves del Toll de Moià mesurarà l'aigua que es filtra amb el colorant innocu fluoresceïna

Per poder prendre mesures correctives que evitin la inundació de la cova turística i el jaciment arqueològic

per Redacció, 30 de novembre de 2020 a les 09:32 |
Aspecte de l'exterior de les Coves del Toll després de pluges intenses | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Moià i el Museu de Moià després de les inundacions del 30 de novembre de 2014 i successives, ha anat sol·licitant a la Diputació de Barcelona, en el marc de les subvencions de catàleg de 2016, 2017 i 2020, suport tècnic per la realització d'Estudis Hidrogeològics que permetin conèixer com funciona el sistema hídric entorn a les Coves del Toll i zona circumdant per poder prendre mesures correctives que evitin la inundació de la cova turística i el jaciment arqueològic i paleontològic que hi ha.

En el marc dels treballs actuals del tercer estudi Hidrogeològic s'ha previst la realització d'assajos de camp amb el colorant innocu fluoresceïna en els torrents de capçalera Bassot i Gomar. Aquests assajos es realitzaran durant aquest hivern 2020 -2021 i van vinculats a que es produeixin pluges.


Per a la realització dels assajos s'ha informat i demanat les corresponents autoritzacions a les administracions amb competències i s'ha informat a també a propietaris i ajuntaments amb afectació als seus torrents i rius.

Com en els assajos de 2018. s'ha col·locat aquest colorant innocu la fluoresceïna en pols a la capçalera dels torrents. Quant es produeixin pluges aquest colorant es dissoldrà en l'aigua donant-li a aquesta un fort color verd fluorescent. Si l'aigua del torrent va a parar a l'interior de la cova es podrà detectar i mesurar. Així com el temps de recorregut entre que l'aigua està en capçalera de torrent i arriba al sistema càrstic del Toll.


Per això, es vol avisar als moianesos que si en els propers dies quan es produeixin pluges en aquest torrents i afluents es percep aigua amb fluoresceïna, està vinculat a aquests assajos i, com s'ha dit anteriorment, aquest colorant és innocu al medi ambient i no suposarà cap impacte ambiental al sistema hídric que pugui perjudicar aqüífers, flora, fauna ni litologia de l'entorn d'estudi.

 

Participació