L'ACA incrementa el cabal de sortida de la presa de la Baells per millorar la qualitat del riu Llobregat

S'estudien els efectes sobre l'hàbitat dels peixos, la morfologia del llit del riu i la capacitat d'arrossegar sediments

La Baells, durant la maniobra de cabals generadors d'aquest dijous
La Baells, durant la maniobra de cabals generadors d'aquest dijous | ACA
Redacció
26 de novembre del 2020
Actualitzat a les 15:08h
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) està duent a terme al llarg d'aquest dijous diverses maniobres a la presa de la Baells (Berguedà) per millorar la qualitat mediambiental del riu Llobregat. Les actuacions consisteixen en incrementar gradualment la sortida d'aigua de la presa i reproduir, de manera controlada, una crescuda del riu.

L'objectiu és analitzar els seus efectes sobre la qualitat dels hàbitats de peixos, la morfologia del llit del riu i la capacitat per arrossegar sediments i restes de vegetació que estan a la llera fluvial. L'ACA informa que aquestes actuacions es duen a terme sempre que les condicions ho permeten. Avui, l'embassament està gairebé al 89% de la capacitat i amb les demandes garantides per als propers mesos.

Es preveu que el cabal que s'alliberi des de la presa passi, de manera gradual, dels 3,5 m3/s a un cabal màxim de 50 m3/s durant menys de 24 hores. Segons informa l'ACA , després de mantenir aquest valor màxim durant unes hores, es retornarà progressivament al seu cabal habitual. El cabal alliberat és superior a l'habitual "però dins dels llindars de normalitat". Des de l'ACA es demana als municipis que hi ha aigua avall que tinguin precaució i que s'eviti accedir a la llera i a punts baixos.

Les maniobres s'aprofitaran també per fer una sèrie de comprovacions tècniques als òrgans de desguàs de la presa per optimitzar la seva maniobrabilitat.